Isztambulba érkeznek a tűzszünetről tárgyaló delegációk, az oroszok kizárták az atomfegyver használatát – Percről percre az orosz-ukrán háborúról

Ezt olvasta már?

A széles körű orosz támadásoknak ellenállni próbáló Ukrajnában „nagyon nehéz a helyzet” annak ellenére, hogy az ukrán erők az elmúlt napokban értek el harci sikereket, például visszavették az orosz csapatoktól a Kijevtől északnyugatra fekvő Irpiny települést – jelentette ki hétfő éjjeli videóüzenetében Volodimir Zelenszkij elnök.

Az ország számos részében heves harcok zajlanak, így Csernyihiv, Szumi, Harkiv városoknál, a Donyec-medencében és Dél-Ukrajnában. Kijev északi részét továbbra is az orosz erők ellenőrzik, és Irpinynél is folytatódnak az összecsapások – sorolta. Az elnök azt mondta, hogy a támadókat jelentős veszteségek érték, de ez nem állítja meg őket.

Zelenszkij ismét az Oroszország elleni szankciók szigorítására szólította fel a nemzetközi közösséget, és kifogásolta, hogy a büntetőintézkedések nagyobb mértékű fokozását egyelőre arra az esetre helyezték kilátásba, ha Moszkva vegyi fegyvert vet be. Az ukrán elnök egyebek között az orosz olajexport átfogó korlátozását sürgette.

Leszállt Isztambulban az orosz-ukrán tárgyalásokra készülő ukrán delegáció repülőgépe. A tárgyalásokon Olekszij Reznyikov védelmi miniszter és Mihail Podoljak, az elnöki hivatal vezetője képviseli Ukrajnát.

A terv szerint itteni idő szerint délelőtt 9-kor ülnek le egymással az orosz és az ukrán tárgyalófelek, akiket Recep Tayyip Erdogan török elnök fogad. Az ukránok arról beszéltek: a fő céljuk az, hogy tűzszünetet érjenek el, de szkeptikusak, ha arról van szó, az oroszok mennyire lennének erre hajlandóak.

Érthető okokból nem hangzott túl megnyugtatóan, amikor az orosz vezetők arról beszéltek az elmúlt hetekben, hogy csak az országuk létét fenyegető helyzetben használnának atomfegyvert, Dmitrij Peszkov most egy fokkal finomabban próbálta ugyanezt megfogalmazni: egy interjújában arról beszélt, hogy akármi lesz az ukrajnai „katonai művelet” eredménye, az nem jelentheti azt, hogy Oroszországnak oka volna az atomfegyver bevetésére.

Igaz, arról is beszélt, hogy a nyugati országok szerinte gazdasági háborút indítottak Oroszország ellen, valamint hogy az orosz hadsereg nem lő civil célpontokra. Azt is elmondta, meg fogják vizsgálni, mivel jár az, hogy a nyugatiak nem hajlandóak rubelben fizetni az orosz gázért.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában