Globális felülvizsgálatot kezdett a Moody’s az orosz-ukrán háború miatt

Ezt olvasta már?

A hitelminősítő közlése szerint “a következő napokban” publikálják majd friss makrogazdasági becsléseiket a háború kitörését követően, emellett átfogóan értékelik a helyzetet az egyes hiteladósok szempontjából. Ha pedig azt érzékelik, hogy jelentős eltérés van a kockázatok és a jelenlegi besorolásuk között, akkor lépni fognak.

A Moody’s szerint a mostani globális felülvizsgálat hasonló lehet, mint amit a koronavírus-járvány kitörésekor hajtottak végre és a legnagyobb globális leminősítési hullámhoz vezetett. Jelenleg úgy látják, hogy a geopolitikai események egyszerre több csatornán gyűrűznek be a gazdaságba, ilyen például a nyersanyagárak emelkedése, a pénzügyi fennakadások és a piaci volatilitás vagy a biztonságpolitikai kockázatok. Kiemelik, hogy néhány európai ország mindhárom kockázatnak kitett, más feltörekvő országokban “csak” a magasabb nyersanyagárak inflációemelő hatása jelenik meg.

A hitelminősítő kiemelte, hogy természetesen azoknak a cégeknek a besorolását is érintheti a felülvizsgálat, melyek a háború miatt kivonultak az orosz piacról, példaként hozta fel a globális olajvállalatok helyzetét. A cég közleményében hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzet gyorsan változik és nehezen előre jelezhető, de igyekeznek a fejleményeket beépíteni a hitelminősítésekbe.

Címlapkép: Shutterstock

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában