Feszültség a Kremlben: Putyint félrevezethették a katonai tanácsadói

Ezt olvasta már?

Az orosz elnököt félrevezették tanácsadói, akik túlságosan féltek elmondani neki, milyen rosszul megy az ukrajnai háború és milyen károsak a nyugati szankciók – közölte szerdán a Fehér Ház és európai tisztviselők.

Oroszország február 24-i invázióját több fronton is megállította az ukrán erők kemény ellenállása, akik területeket foglaltak vissza, miközben civilek rekedtek az ostromlott városokban – írja a Reuters.

“Információink szerint Putyin úgy érezte, az orosz hadsereg félrevezette, ami tartós feszültséget eredményezett Putyin és a katonai vezetés között” – mondta Kate Bedingfield, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója sajtótájékoztatón újságíróknak.

Bólogató Jánosok

Mint mondta, “Putyint félretájékoztatják a tanácsadói arról, hogy milyen rosszul teljesít az orosz hadsereg, és hogy a szankciók milyen mértékben bénítják meg az orosz gazdaságot.

Az Egyesült Államok most azért terjesztette elő ezeket az információkat, hogy megmutassa, “ez stratégiai hiba volt Oroszország számára” – mondta. A Kreml egyelőre nem kommentálta az állításokat – írja a Reuters.

Washington tudatos döntése, hogy hírszerzési információit nyilvánosan megosztja, azt a stratégiát tükrözi, amelyet még a háború előtt kezdett el. Ebben az esetben ez megnehezítheti Putyin számításait is, mondta egy másik amerikai tisztviselő, hozzátéve, hogy ez potenciálisan hasznos lehet, akár viszályt is szíthat a hatalomban, és Putyint elgondolkodtatja, kiben bízhat.

Egy magas rangú európai diplomata megerősítette az amerikaiak infprmációit. “Putyin azt hitte, hogy a dolgok jobban mennek, mint ahogyan valójában. Ez a probléma azzal, ha bólogató Jánosokkal veszed körül magad, vagy csak egy nagyon hosszú asztal végén ülsz le velük” – mondta a diplomata.

Két európai diplomata szerint az orosz sorkatonáknak azt mondták, hogy katonai gyakorlaton vesznek részt, de az invázió előtt alá kellett írniuk egy dokumentumot, amely kiterjeszti a feladataikat.

Arcmentő művelet

“Félrevezették őket, rosszul képezték ki őket, majd megérkezve idős ukrán nőket találtak, akik úgy néztek ki, mint a nagymamáik, és azt kiabálták nekik, hogy menjenek haza” – tette hozzá az egyik diplomata.

Mint arról az orosz Meduza nyomán beszámoltunk, a háború harmadik hetében őrizetbe vették az FSZB titosszolgálat (a KGB utóda) külföldi hírszerzési ágának, az úgynevezett Ötödik Szolgálatnak a két legfelső vezetőjét, Szergej Beszeda tábornokot és helyettesét. Az orosz lap azt írta: Putyin rájött, hogy félrevezették: az Ötödik Szolgálat, félve attól, hogy feldühíti az orosz vezetőt, egyszerűen azt mondta neki, amit hallani akart.

Jelenleg nincsenek arra utaló jelek, hogy a helyzet lázadást szíthatna az orosz katonaság körében, de a helyzet kiszámíthatatlan, és a nyugati hatalmak “remélik, hogy az elégedetlen emberek felemelik szavukat” – mondta a Reutersnek egy magas rangú európai diplomata.

Katonai elemzők szerint Oroszország úgy alakította át háborús céljait Ukrajnában, hogy Putyin könnyebben mondhasson ki egy arculatmentő győzelmet, annak ellenére, hogy a hadserege megalázó kudarcokat szenvedett el a háború eddigi menetében.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában