Európa nagyon készül, de az oroszok is – a háború hírei szombaton

Ezt olvasta már?

2022.04.09. 12:44

Helyzet a szánkósoknál

Oroszország megőrizte tagságát a Nemzetközi Szánkó Szövetségben (FIL), amelyből az ország ukrajnai háborúja miatt akarták sokan kizárni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság erre vonatkozó ajánlása alapján. A FIL pénteki rendkívüli kongresszusán az eltávolításhoz kétharmados többség kellett volna, de csak kevesebb mint a küldöttek fele kívánta a FIL keretein kívül látni az orosz szánkósokat és szövetségüket. A voksolás előtt a FIL választott bírósága hatályon kívül helyezte a nemzetközi szövetség vezetésének határozatát, s helyt adott a moszkvai fellebbezésnek, amelyet Oroszország – húsz nappal a szankció kiszabása után – a felfüggesztése miatt nyújtott be a független szakértőkből álló jogi testületnek. “Az Orosz Szánkós Föderáció megtartotta tagságát a nemzetközi szövetségben. Nem volt elég szavazat a kizáráshoz, s minden jogosultságunkat megtartottuk, sportolóink nemzetközi versenyeken indulhatnak, Oroszország pedig nemzetközi viadalokat rendezhet” – nyilatkozta a TASZSZ-nak Natalija Gart, az orosz szövetség elnöke, akit amúgy kizártak a FIL végrehajtó bizottságának tagjai közül. Ez ellen is keresetet indítanak a FIL illetékes testületénél – jelentette be. (MTI)

2022.04.09. 12:16

Számok a BOK-ból

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton pénteken 520 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak, az éjszakát 145 fő töltötte a létesítményben – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala szombaton az MTI-vel. Azt írták, a 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve. A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket – tették hozzá. A tranzitpontról továbbutazóknak a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában – áll a közleményben. (MTI)

2022.04.09. 11:07

Megint tízezren jöttek

Magyarországra pénteken az ukrán-magyar határszakaszon 5236 ember lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4674-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából indultak – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-vel. Az Ukrajnából érkezők közül a rendőrség 972 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. A végleges okmányok beszerzéséhez nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság illetékes hivatalát – tájékoztatott az ORFK. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte szombaton a police.hu oldalon, hogy pénteken 613 menekültet fogadtak a fővárosban. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Hozzátették: a Budapestre vonattal az érkezők között 267 gyermek volt. A fővárosi és vidéki szálláshelyeken 49 ember, köztük 22 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg – tették hozzá. Közölték azt is, hogy a BRFK a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben részt vevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – áll a közleményben. (MTI)

2022.04.09. 11:01

Németek a föld alatt

Németországban az ukrajnai háború miatt a hatóságok elkezdték megerősíteni az óvóhelyeket és vésztartalékokat képeznek – jelentette szombaton a Welt am Sonntag című lap a szövetségi belügyminisztert idézve. Azután, hogy a német fegyveres erők évtizedeken át folyamatosan zsugorodtak, Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt a berlini kormány jelentős irányváltást határozott el, és ezzel összefüggésben Olaf Scholz kancellár bejelentette, hogy százmilliárd euróval növelik a védelmi kiadásokat. A védelmi politika megváltoztatása keretében modernizálják az óvóhelyhálózatot, és a polgári védelemre is többet költenek – közölte a lappal Nancy Faeser belügyminiszter. “Most 599 (használható) óvóhely van az országban, és azt vizsgáljuk, hogy hányat lehet még használhatóvá tenni. Mindenesetre megállítottuk azt a korábbi tendenciát, hogy ezeket apránként felszámolták” – mondta a miniszter. A meglévő bunkerek megtartása mellet tanulmányozzák, hogy a föld alatti parkolókat, metróállomásokat és bizonyos épület-pinceszinteket hogy lehet alkalmassá tenni óvóhelynek. Ezenkívül a szövetségi kormány 88 millió eurót adott a tartományoknak új légoltalmi szirénák telepítésére, mert országos lefedettségük még nagyon messze van; egészségügyi felszerelésekből, gyógyszerekből és védőruházatból pedig vésztartalékot képeznek – tette hozzá Faeser. (MTI)

2022.04.09. 11:00

Veszteglő hajósok

Az ukrajnai háború miatt mintegy ezer tengerész vesztegel kereskedelmi hajókon az ukrán vizeken, és helyzetük egyre tarthatatlanabb, mert vészesen fogy a tartalékuk élelemből, ivóvízből, üzemanyagból és egyéb alapvető szükségleti cikkekből – figyelmeztettek pénteken este ENSZ-szervezetek. A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) közös közleményben azzal a kéréssel fordult a nemzetközi vöröskereszthez, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezethez és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságához (UNHCR), hogy segítsenek utánpótlást eljuttatni a 86 hajóra. Az orosz hadsereg és a kelet-ukrajnai szakadárok által hevesen ostromlott Mariupolnál horgonyzó hajók legénysége különösen veszélyben van – írták. A tengerészek, illetve a kereskedelmi hajók távozási lehetősége érdekében folyamatban van egy humanitárius tengeri folyosó kialakítása a Fekete- és az Azovi-tengeren, “de ezt nagyban hátráltatják biztonsági kockázatok” – tették hozzá. (MTI)

2022.04.09. 10:20

Pentagon: Harkivnál gyűlnek az oroszok

Több ezer katonát vezényelt az orosz haderő az észak-kelet Ukrajnában található Harkiv közelébe – tudatta helyi idő szerint péntek éjjel az amerikai védelmi minisztérium.

Nyitókép: MTI/AP/Donyecki regionális civil-katonai közigazgatás tanács

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában