Egyre több a halott, Lavrov világháborúról beszél

Ezt olvasta már?

Csütörtökön folytatódnak az orosz–ukrán béketárgyalások Belaruszban. Az orosz média szerint a tárgyalások a legyel–belarusz határ közelében található Breszt közelében, a Belavezsszkaja Puscsa nemzeti parkban lesznek, ahol 1991. december 8-án Borisz Jelcin orosz, Leonyid Kravcsuk ukrán és Sztanyiszlav Suskevics, a belarusz törvényhozás elnöke aláírta a Szovjetunió megszűnéséről szóló szerződést. Később az ukrán fél tagadta, hogy ott folytatják a tárgyalásokat.

Szerdán az orosz vezetés először osztott meg hivatalos adatokat a veszteségekről. Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője videoüzenetben közölte, hogy az adataik szerint eddig az ukrán fegyveres erőknek 2870, míg az orosz hadseregnek 498 halottja van, mióta megkezdődtek a harcok Ukrajnában.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán arra figyelmeztetett mindenkit, hogy ha egy harmadik világháború kitörne, az atomfegyverekkel járna, egyúttal pusztító hatású lenne. Szerinte Oroszországot valós veszély fenyegetné, ha Ukrajna atomfegyverhez jutna, egyúttal mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez ne következzen be.

Eközben Olekszej Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára azt közölte a helyi médiával, hogy Oroszország már mintegy nyolcezer katonájával nem tartja a kapcsolatot. Szerinte közülük nem mindegyik halt meg, úgy kalkuláltak, hogy mintegy hatezren vesztették életüket a harcmezőn.

Olekszej Danyilov az ukrán médiával közölte azt is, hogy a tudomásk szerint a csecsenek egy különleges egységet küldtek Ukrajnába, hogy likvidálják Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Azonban az elit kommandót, amely ezzel meg volt bízva, két részre szakították a ukrán fegyveres erők, majd megsemmisítették vagy elfogták őket.

Ukrajna területén szerdán sem lett nyugodtabb a helyzet, folyamatosak a támadások. A legfontosabbak az alábbiak voltak:

  • Borodjankán, Kijevtől 50 kilométerre, lakóházakat bombáztak le az orosz katonai haderők;
  • Orosz ejtőernyősök és ukrán katonák csaptak össze Harkivban, a harc fő helyszíne egy kórház volt, amely kigyulladt;
  • Orosz kézre került az Ukrajna déli részén elhelyezkedő Herszon;
  • Az oroszok megtámadták az Odesszai repülőteret;
  • Túszul ejtettek egy várost az orosz katonák, a város lakóházai között helyezett el veszélyes fegyvereket;
  • Az orosz csapatok közelednek Európa legnagyobb atomerőműve felé, amely a kelet-ukrajnai Zaporizzsjában található;
  • Robbanás történt a kijevi pályaudvaron.

Eközben egyre többen próbálják meg elhagyni Ukrajnát. A február 28-i adatok alapján eddig a legtöbben Lengyelországba menekültek a háború elől, mintegy 156 300-an lépték át ukrán–lengyel határt. A második helyen Magyarország áll, ahová 71 158-an folyamodtak segítségért. Aztán Románia, Moldova és Szlovákia következik. A két nappal ezelőtti adatok szerint összesen már 367 893-an hagyták el Ukrajnát a háború miatt, ez a szám azonban folyamatosan nő.

Az Emberi Erőforrások Minisztéruma közölte, hogy a magyar kormány az ide érkező ukrajnai menekültek egészségügyi és kórházi ellátását is biztosítja. Kiemelték, hogy mobilgyógyszertárakkal, koronavírus-tesztekkel és védőoltással készülnek az Ukrajnából érkezőknek, akik a kijelölt intézményekben a szükséges beavatkozásokra is jogosultak. A határ menti kórházak felkészültek, és szükség esetén a menekültek egészségügyi intézményi elhelyezésekor.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeiről percről percre beszámolunk, közvetítésünket  itt találja .

(Borítókép: lakásba csapódott rakéta Harkivban 2022. február 24-én. Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy / Reuters)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában