Drámai a helyzet a sertéshús piacán

Ezt olvasta már?

Ilyen levelet még nem láttam – mondta a Világgazdaságnak az egyik nagy hazai sertéshúspiaci vállalkozás vezetője, a német Tönnies húsipari óriás partnereknek küldött tájékoztatójáról, amelyben a cég közli, hogy a piacon kialakult helyzetet az orosz–ukrán háború miatt vis maiornak tekinti, ezért eláll érvényes szerződéseitől.

A magyar feldolgozók is léptek, legalábbis az egyik jelentős húsipari cég március 16-án kelt levelében – amit a napilap megszerzett – arról tájékoztatta partnereit, hogy az élő szerződéseikben vállalt kondíciókat nem tudja tartani, és új árlistát küld partnereinek. Mindezt arra való hivatkozással, hogy a világ nyersanyagpiacán drámai és kiszámíthatatlan fejlemények történnek.

Kapcsolódó

Az elmúlt hetekben drasztikusan megemelkedett a sertés alapanyagára. A magyarországi élősertés-felvásárlási árakat is meghatározó német jegyzés február 10-én még kilogrammonként 1,2 euró volt, március 16-án már 1,85 euró, ami egy hónapon belül több mint 54 százalékos emelkedés.

Minden drágul

A feldolgozók költségeit növeli az is, hogy a logisztikai partnerek számára megszűnt a hatósági ár, ami az üzemanyagokban 50 százalékos emelkedést jelent, ezt pedig szállítmányozók azonnal beépítették a fuvarköltségbe. A gáz és az elektromos energia költsége több mint 100 százalékkal nőtt, és a különböző segéd- és alapanyagok piacain is folyamatos az áremelés.

Az Agrárminisztérium a múlt hónapban a takarmány- és energiaköltségek nagymértékű megemelkedése, az afrikai sertéspestis terjedése, valamint a kínai piac beszűkülése miatti rendkívüli helyzetre hivatkozva négymilliárd forint keretösszeggel támogatási programot hirdetett a sertéstartóknak, kocánként húszezer forintos támogatást kaphatnak a gazdálkodók.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában