Budapest: relief-rally a részvénypiacokon, a kockázatok maradnak

Ezt olvasta már?

A “Portfólió-ajánlók” sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban a Budapest Alapkezelő írását olvashatják:

“Március első felére historikus összehasonlításban is erős félelem és túladottság alakult ki a részvénypiacokon. A hónap második fele némi megnyugvást hozott a háborús helyzetben, így komolyabb makrogazdasági adatok hiányában a kisbefektetők nagy erőkkel térhettek vissza a részvénypiacokra. A visszapattanásban kevésbé a makrogazdasági fundamentumok, inkább a kialakult alulpozícionáltság és az extrém pesszimizmus enyhülése játszott szerepet.

A háborús helyzettel kapcsolatos erősen negatív szcenáriók valószínűsége kiárazódott, a NATO csúcson meghozott döntések is kellően óvatosak voltak annak érdekében, hogy a konfliktus ne terjedjen át orosz-NATO színtérre. Az orosz fél bejelentette, hogy a katonai hadművelet első szakaszát lezárták, Kijevnél megállt az orosz hadsereg előrenyomulása, de a törökországi orosz-ukrán béketárgyalások is erősítették a bizalmat.

A háború negatív gazdasági következményei várhatóan csak a következő hónapokban éreztetik majd hatásukat, és tartósan fennmaradhatnak az idei évben. A jelenlegi geopolitikai helyzet gyengíti a globalizációs folyamatokat, a gazdasági polarizálódás fokozódását eredményezi. Oroszország elszigetelődése a fejlett piacoktól fennmaradhat, ami alternatív kereskedelmi-pénzügyi kapcsolatok kiépítésére kényszerítheti az orosz vezetést, elsősorban Kína, India vagy az olajkitermelő országok irányába.

A nyersanyagárak emelkedése – kőolaj és földgáz, ipari fémek és agrártermékek – tovább fokozhatja az idei inflációs nyomást, egy  olyan gazdasági környezetben, amikor a jegybankok amúgy is lemaradtak a piaci folyamatoktól, és gyorsított ütemben kénytelenek szűkíteni a likviditást. Jelenleg a piaci szereplők nyolc-tíz kamatemelést várnak a FED-től, de akár a jegybank mérlegfőösszegnek a szűkítésére is sor kerülhet (QT). A befektetők egyelőre a „soft-landing” szcenárióban bíznak, abban, hogy az amerikai jegybanknak a recessziót elkerülve sikerül megfékeznie az inflációt úgy, hogy a gazdaság veszít ugyan növekedési dinamikájából, de nem csúszik recesszióba. A kilátásokkal kapcsolatban az amerikai hozamgörbe ellaposodása/invertálódása viszont óvatosságra int.

A márciusi „relief-rally” után nem tűnik indokoltnak a részvénykitettség jelentős változtatása, a geopolitika bizonytalanság fennmaradhat, miközben a jegybankok a gyengülő növekedési kilátások mellett kénytelenek szigorítani monetáris politikájukon. A portfólió óvatos kockázatvállaló profiljának tartása mellet tartjuk az alacsony részvénykitettséget.”

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában