Belarusz is beléphet a háborúba – Orosz-ukrán háború

Ezt olvasta már?

Az ukrán hadsereg kedd reggeli jelentése szerint az orosz katonák legfeljebb három napra elegendő lőszer- és élelmiszerkészlettel rendelkeznek, és hasonló a helyzet az üzemanyagellással is. Az ukrán erők visszafoglalták a Kijevtől 50 kilométerre nyugatra fekvő Makariv városát – írja összefoglalójában a The Guardian.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az ukránok visszaverték az oroszok Mariupol elfoglalására indított támadásait, és az ország más részén sem sikerült jelentős előrehaladást elérniük hétfőn az orosz erőknek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét közvetlen tárgyalásokat sürgetett Vlagyimir Putyinnal, és megismételte, hogy országa soha nem fogadja el az orosz ultimátumot, a támadás alatt álló városok, köztük Kijev, Mariupol és Harkiv pedig nem fogadják el az orosz megszállást.

Oroszország hamis vádja, amely szerint Ukrajna biológiai és vegyi fegyverekkel rendelkezik, “egyértelmű jele” annak, hogy Vlagyimir Putyin fontolgatja azt, hogy beveti azokat – mondta hétfőn Joe Biden. Az amerikai elnök szerint Putyin újabb “hamis zászlókról” beszél, többek közt azt állítva, hogy Amerika biológiai és vegyi fegyverekkel rendelkezik Európában, de ez nem igaz, ezt garantálom – mondta Biden, hozzátéve, hogy Putyin a múltban már használt vegyi fegyvereket, ezért óvatosnak kell lennünk.

A Pentagon háborús bűnök elkövetésével vádolta meg Oroszországot Ukrajnában, és az amerikai védelmi minisztérium segíteni fog az erre vonatkozó bizonyítékok összegyűjtésében. (Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy megszakítja kapcsolatait az USA-val, miután Joe Biden korábban háborús bűnösnek nevezte Putyint.)

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben bejelentette az uniós külügyminiszterek találkozója után, hogy az Európai Unió gyors reagálású, ötezer katona bevetését lehetővé tevő stratégiáról döntött, de ez nem jelenti azt, hogy létrejönne egy európai hadsereg, hanem azt, hogy összehangolják a tagállamok hadseregeinek képességeit.

Az orosz Komszomolszkaja Pravda című lap előbb arról írt, hogy már csaknem 10 ezer orosz katona eshetett el az ukrajnai háborúban, és több mint 16 ezren megsebesültek, majd a lap később azt közölte, hogy az oldalát meghekkelték, és eltüntette a cikket.

Kijevben hétfőn egy új bevásárlóközpontot rombolt le az oroszok rakétatámadása, a tűz átterjedt a szomszédos épületekre, legalább nyolc ember meghalt; ez volt az eddigi legnagyobb támadás a fővárosban.

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának (OHCHR) jelentése szerint az orosz megszállás óta összesen 2421 civil áldozatot regisztráltak Ukrajnában, köztük 925 halottat és 1496 sebesültet.

Már több mint 3,5 millió ukrán menekült el az országból, írta a Reuters az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) adataira hivatkozva, ebből több mint kétmillióan Lengyelországba mentek át.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában