Azt a környéket kellett bombáznia egy orosz katonának, ahol a saját anyja él Ukrajnában | szmo.hu

Ezt olvasta már?

Egy nap alatt 6 orosz katonát ölt meg – állítják a mesterlövészről, aki beállt az ukrán hadseregbe

A Wali becenéven ismert férfiről rengeteg hír jelent meg a nemzetközi médiában, ugyanakkor érdemes fenntartásokkal kezelni ezeket.


Link másolása


Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy a világ egyik „legvéresebb” mesterlövésze is beállt az ukrán hadseregbe. A Wali becenéven ismert 40 éves férfiről rengeteg hír jelent meg az elmúlt napokban a nemzetközi médiában. Sok helyen máris úgy emlegetik őt, mint a ma élő legjobb mesterlövész az egész világon, aki 3,5 kilométerről ölt meg egy ISIS-harcost, első „munkanapján” pedig egyből hat orosz katonát likvidált Kijev térségében. Azonban érdemes fenntartásokkal kezelni az ilyen híreket. A Portfolio jobban utánajárt a Wali nevű mesterlövészről szóló cikkeknek, és összegyűjtötték, mi lehet a valóság vele kapcsolatban.

Korábban a torontói Globe and Mail írt arról, hogy ő Wali volt az, aki a Joint Task Force 2 elit alakulat fegyverszakértőjeként 3450 méter távolságból lelőtte az Iszlám Állam egyik fegyveres katonáját, és ezzel megzavarta az iszlamisták támadását az iraki biztonsági erők ellen. Lövése egy katonai forrás szerint körülbelül 10 másodperc alatt találta el az ISIS-katonát.

Ez a híresztelés ugyanakkor valószínűleg téves. A Porfolio arról ír, hogy a 3540 méteren leadott találatot a kanadai JTF-2-es műveleti egység tagjai adták le, Wali a 22-es számú gyalogsági ezredben szolgált mesterlövészként. Lehet ugyan, hogy a két alakulat személyi állománya közt van átfedés, de Wali 2015-től már nem a kanadai haderő kötelékében, hanem az iraki kurdokkal harcolt együtt az Iszlám Állam ellen. Hivatásos katonaként utoljára 2011-ben volt műveleti területen, Afganisztánban.

Így a lap szerint

hirdetés

valószínű, hogy a rekordernek számító, 3450 méteres találatot nem ő adta le.

Egyes portálok arról számoltak be, hogy a mesterlövész már hat orosz katonát likvidált Kijev térségében, azonban a Portfolio arra hívja fel a figyelmet, hogy ez is egy valóságalapot nélkülöző, motivációs célú mítosz lehet, a lap szerint

két nap alatt aligha lőhetett le hat orosz katonát, ráadásul az sem biztos, hogy Wali ennyi idő alatt eljutott egyáltalán Kijevbe.

Ennek ellenére nem kizárt, hogy a későbbiekben valóban elér majd ilyen találati számot.

A lap szerint ugyanakkor a mítoszok ellenére a mesterlövészeknek fontos szerepe lesz az orosz-ukrán háborúban, nemcsak a propaganda, hanem valós harci cselekmények tekintetében is. Azzal ugyanis, hogy egyre intenzívebbé válnak a városi harcok, nagyobb számban alkalmazhatnak mesterlövészeket, például Kijev védelmére is. A mesterlövészek ugyanis könnyebben tudnak magaslati pozíciót találni a városokban, találatot leadni, majd eltűnni még mielőtt az ellenség viszonozza a tüzet. Mindennek pedig a fontos célpontok likvidálása miatt van nagy jelentősége, hanem pszichológiai hatása is van. A gyalogsági alakulatok ugyanis a mesterlövészektől tartva lassabban, megfontoltabban és bátortalanabbul haladhatnak előre – írja a lap.

Link másolása

KÖVESS MINKET:


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában