Az orosz-ukrán háború áldozatává válhat egy fontos Mars-küldetés is

Ezt olvasta már?

Az orosz-ukrán helyzet miatt vajmi kevés az esélye, hogy az így is csúszásban lévő, európai-orosz koordinálású ExoMars-küldetés megvalósuljon idén – legalábbis ez most az Európai Űrügynökség (ESA) álláspontja.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai művelet” végrehajtását rendelte el a kelet-ukrajnai Donyec-medencében Vlagyimir Putyin orosz államfő. Az orosz hadsereg minden oldalról támadást indított, Ukrajnában pánikhangulat alakult ki. Tudósítóink a helyszínről számolnak be a helyzetről.

Az Ukrajnát lerohanó Oroszországot már több cég és szervezet szankcionálta, de a válaszlépéseknek még koránt sincs vége: az Európai Űrügynökség (ESA) minap tartott értékelőjén felmerült, hogy elhalasztják az ExoMars nevű Mars-missziót – írta a Gizmodo. A küldetés keretében egy újabb rovert juttatnának a vörös bolygóra, orosz és európai közreműködéssel, de az Ukrajnában kitört háború miatt ennek megvalósítása egyre esélytelenebb.

A küldetésnek idén ősszel kellene indulnia, hogy a 2023-as landolás összejöhessen, ám az ESA illetékesei szerint az sem valószínű, hogy a projektet idén végrehajtják. A szervezet hangsúlyozta: minden, a tagállamok által meghatározott szankciót figyelembe vesznek, és ezek alapján hozzák meg döntéseiket.

Az ExoMars indítását hivatalosan 2020 nyarára tervezték, de a közben felmerült technikai gondok, majd pedig a koronavírus okozta világjárvány lehetetlenné tette ezt. A projektet ezután halasztották 2022 nyarára, de az Ukrajnában zajló tragikus események miatt most már ez az időpont sem tűnik tarthatónak.

A misszióban nagy szerep hárul az oroszokra, hiszen ők biztosítanák a felbocsátáshoz szükséges rakétát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában