“A sportnak most lett hirtelen büdös és véres az orosz pénz”

Ezt olvasta már?

Miután kitört az orosz-ukrán háború, a nemzetközi sportszövetségek szinte azonnal elvették Oroszországtól azokat a nagy világeseményeket, amelyek rendezését korábban odaítélték, majd szankcionálták az orosz sportolókat is. De vajon mennyire meglepő ez a gyors, határozott reakció?

  • Helyes-e ez a drasztikus fellépés, miközben a sport, az olimpia eszmeisége éppen a békés versengésről, a népek közötti híd megteremtéséről kellene szóljon?
  • Korábban se a falklandi, se az afgán, se az iraki háború alatt nem tiltották el az adott ország területére fegyverrel bevonuló nemzet sportolóit. Miben más a mostani helyzet?
  • Helyes-e, hogy a magyar sport meglepően visszafogott a témában?
  • Az orosz állami cégek, és az oligarchák szponzori, reklámpénze visszautasításának milyen közép- és hosszú távú hatása lehet a nemzetközi sportvilágra?
  • Vajon elvesztheti Oroszország a vezető sportnemzet szerepét?

Az események viharában a Ziccerben Kele János közgazdász és Kulcsár Krisztián, a MOB korábbi elnöke keresi a válaszokat.

Kapcsolódó

Rácsapódott az ajtó az oroszokra a sportvilágban, és ez számtalan kérdést vet fel a futballban is

Régen látott szankciósorozattal sújtották a nemzetközi sportszövetségek Oroszországot az Ukrajna ellen indított inváziója miatt: a történelemben alig-alig fordult elő, hogy egy állam sportpáriává vált, márpedig az oroszok efelé tartanak. A világ egyik legnagyobb sporthatalma ellen hozott korlátozások kapcsán rengeteg kérdés vetődik fel, a következmények – még ha a labdarúgásra szűkítjük is a fókuszt – nehezen beláthatóak.

A kiemelt képen Roman Abramovics látható, aki 2003 óta volt a Chelsea tulajdonosa, de bejelentette, eladja a klubot.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában