A Roszkoszmosz feje reagált Elon Musk kihívására | 24.hu

Ezt olvasta már?

Dmitrij Rogozin, az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) feje az elmúlt időszakban rendszeresen reflektált a Twitteren az ukrajnai konfiktushoz kapcsolódó eseményekre, így a nyugati szankciókra. Többször fenyegetőzött például azzal, hogy Oroszország ki fog lépni a Nemzetközi Űrállomás (ISS) programjából.

A Roszkoszmosz igazgatója hétvégén újabb tweetet tett közzé, ebben azt írta, szervezete felhívást küldött a NASA-nak, az Európai Űrügynökségnek és a Kanadai Űrügynökségnek, hogy oldják fel az Ukrajna elleni inváziót követő „illegális” szankcióikat. Bejegyzésében egy olyan térképet is közzétett, amely megmutatja, mely területek fölött repül el az ISS.

Rogozin azt írta, a Nemzetközi Űrállomás Oroszország nélkül irányíthatatlanul fog visszalépni a légkörbe.

Véleménye szerint a zuhanással az ISS az Egyesült Államokat, Európát és Kínát veszélyezteti majd, Oroszországot viszont nem. A közzétett térkép alapján ennél is több ország fenyegetett, érdemes ugyanakkor kiemelni, hogy a Nemzetközi Űrállomás orosz segítség nélkül is pályán maradhat.

Rogozin nemcsak fenyegetőzik, hanem rendszeresen gúnyolódik is, tweetjeire már egykori amerikai asztronauták is reagáltak. A napokban egy, a Tom és Jerryből kölcsönzött jelenettel próbálta meg szemléltetni az ukrajnai helyzet orosz értelmezését, a bejegyzés viszont nem igazán érte el a célját.

A Roszkoszmosz feje hétfőn Elon Musk azon tweetjere is reagált, amelyben a milliárdos Vlagyimir Putyint hívta ki párbajra. Rogozin Alekszandr Puskin Mese a pópáról meg Baldáról, a szolgájáról című művéből idézett:

Még zöldfülű, tejföl-bajszú

Vagy te hozzám, ördögfattyú,

De ne töltsük az időt,

Győzd le öcsémet előbb.

Musk és a Roszkoszmosz vezetője egyébként régóta üzengetnek egymásnak a Twitteren.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában