A Krím-félsziget megszállása után is küldött hadászati felszereléseket Franciaország az oroszoknak

Ezt olvasta már?

Körülbelül 152 millió euró értékben hagyták jóvá olyan hadászati felszerelések exportálását Oroszországba 2015 óta, amelyek egy részét most az Ukrajna elleni háborúban használ fel az orosz hadsereg – derítette ki a Disclose nevű oknyomozó szerkesztőség titkosított dokumentumok és nyilvánosan elérhető források alapján.

A The Guardian azt írja: a hadászati eszközöket két francia multinacionális vállalat, a Thales és a Safran gyártotta. Többségében olyan hőkamerákat vásárolt Oroszország a franciáktól, amelyekkel orosz tankokat szereltek fel, illetve az oknyomozó újságírók szerint navigációs rendszereket és a harci gépekhez, helikopterekhez infraszenzorokat is exportáltak az oroszoknak.

A Disclose úgy tudja, hogy most az ezekkel a francia termékekkel felszerelt tankokat és repülőgépeket is bevetették az oroszok Ukrajnában.

Mint fogalmaznak: a Krím-félsziget annexiója után az Európai Unió szankciókat szabott ki a fegyverexportra Oroszország irányába, de a soron következő francia kormányok találtak egy kiskaput, amelyen keresztül a hadi eszközökre vonatkozó embargót kikerülhették. Az európai embargó ugyanis nem volt visszamenőleges hatályú, így a 2014 előtt kötött, hadászati felszerelések, fegyverek kereskedelmére vonatkozó szerződések érvényben maradhattak.

A francia védelmi miniszter szóvivője, Herve Grandjean a nyilvánosságra került ügy kapcsán azt nyilatkozta, hogy Franciaország 2014 óta nem kötött új szerződést Oroszországgal, és az ukrajnai háború megkezdése óta nem is történt szállítás Oroszország felé.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában