A franciáknál a pénz diktál: legnagyobb cégeik egyelőre maradnak Orosz

Ezt olvasta már?

Míg számos óriásvállalat, köztük a brit BP, a Shell és a Jaguar Land Rover, az amerikai ExxonMobil és a Disney, a német Daimler Truck, a norvég Equinor, a Volvo svéd autógyár, valamint a Microsoft és a Meta amerikai számítástechnikai óriáscégek és több egyéb multinacionális vállalat elhatárolódott Oroszországtól, és bejelentette kivonulását az orosz piacról, Franciaországban ebben a tekintetben óvatosabb.

Ennek oka alighanem az, hogy Franciaország a legnagyobb külföldi munkaadó és a második legnagyobb külföldi közvetlen befektető Oroszországban.

Bár néhány francia luxuscég, köztük a Hermes, a Chanel és az LVMH pénteken bejelentette, hogy felfüggeszti kereskedelmi tevékenységét Oroszországban, a többi nagy francia luxusipari és kozmetikai nagyvállalat, a Kering és a l’Oréal egyelőre nem válaszoltak az AFP francia hírügynökség megkeresésére.

A CMA CGM hajógyár ugyan beszünteti az orosz kikötők kiszolgálását, de nem megtorló intézkedésként, hanem biztonsági okokból, és a cég nem vonul ki az orosz piacról.

A TotalEnergies nem finanszíroz újabb projekteket az országban, de kivonulást ez az energetikai óriáscég sem emlegetett.

A Société Générale bankház, amely a leányvállalata, a Roszbank révén kivált érintett az orosz-ukrán háborúban, még csütörtökön közölte, hogy ellenáll, ha meg akarnák fosztani oroszországi kintlevőségétől.

Bruno Le Maire pénzügyminiszter „gondot lát” abban, hogy egyes vállalatok az orosz hatalom közelében lévőkkel működnek együtt, de nem szólította fel a francia cégeket, hogy vizsgálják felül oroszországi jelenlétüket. A miniszter visszakozott korábbi álláspontjától, miszerint az Európai Uniónak „totális gazdasági és pénzügyi háborút” kell folytatnia Oroszország ellen; ehhez képest utóbb azt állította, hogy „háború” szó nem volt helyénvaló.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában