Vizsgálják, meddig véd a harmadik oltás

Ezt olvasta már?

Nem költhetik el szabadon akármire a koronavírus elleni védőoltás felvételéért az államtól kapott pénzt az ukránok, a kormány fogja meghatározni, milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe belőle – közölte kedden Szerhij Nyikoforov elnöki szóvivő.

Volodimir Zelenszkij hétfő este videoüzenetben jelentette be, hogy minden ukrán, aki felveszi a koronavírus elleni védőoltásból a teljes védettséghez szükséges mindkét adagot, ezer hrivnyát (több mint 12 ezer forintot) kap az államtól. A program december 19-től indul.

Azonban másnap az elnöki szóvivő, Szerhij Nyikoforov pontosította az államfő bejelentését, és kifejtette, hogy az emberek ezt a jutalmat nem készpénzben kapják meg, hanem valamilyen igazolás, digitális utalvány vagy betét formájában. A szóvivő arról is beszélt, hogy ezt a program kezdetéig dolgozzák majd ki, és a célja, hogy ezzel a pénzzel a kormányzat azokat az üzletágakat támogassa közvetve, amelyek a legnagyobb veszteségeket szenvedik el a járvány miatti korlátozásoktól. Az ezer hrivnyát így belföldi utazásra, sportolásra, sport- és kulturális rendezvényekre – színház-, mozi- és koncertjegyre –, valamint kiállításlátogatásra költhetik majd el.

Az elmúlt három hónap adatai azt mutatják, hogy a beoltottak 5,2-szer ritkábban kerülnek kórházba, mint azok, akik nem vették fel az oltást

– hangsúlyozta Viktor Ljasko egészségügyi miniszter, aki kiemelte, hogy az említett időszakban az új típusú koronavírus okozta Covid–19 betegséggel diagnosztizált kórházi betegek 94,3 százaléka nem vette fel az oltás mindkét dózisát. A politikus részletezte, hogy jelenleg az egészségügyben a Covid-betegek számára több mint 78 ezer ágyat különítettek el, ebből több mint 49 ezer foglalt. Országos átlagban az oxigént biztosító berendezéssel felszerelt ágyak 64 százaléka foglalt.

A tárcavezető előrejelzése szerint a jövő héten várható, hogy csökken a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös kategóriába sorolt régiók száma. Jelenleg a 24-ből 17 megye és a főváros, Kijev van vörös besorolásban. A kormány válságstábjának döntése szerint viszont november 18-tól még egy régió, a nyugat-ukrajnai Vinnicja megye kerül át ebbe a kategóriába.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 8 887 415-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 3 444 137-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Hétfőn 268 088 embert oltottak be az országban. 

(via MTI)

- Advertisement -spot_img

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img