Vaskos kárpótlás is járhat annak, aki beteg lett a védőoltástól

Ezt olvasta már?

Végleges formában jóváhagyta a lengyel szejm pénteken azt a törvénymódosítást, amely pénzügyi alap létrehozásáról rendelkezik a koronavírus elleni vakcinák, valamint bizonyos más védőoltások esetleges káros mellékhatásainak kárpótlására.

A szejm múlt csütörtökön nagy többséggel hagyta jóvá a jogszabályt, és pénteken elutasította az ellenzéki többségű szenátus módosító javaslatait is. Az új törvény most az államfő jóváhagyására vár.

Átszámítva közel 8 millió forintra is igényt lehet majd tartani (Fotó: Pixabay)

A kárpótlást azok igényelhetik majd, akik a koronavírus ellen tavaly decemberben megkezdett, védőoltások kiváltotta káros mellékhatások következtében, illetve 2023 elejétől bizonyos más védőoltások miatt is legalább kéthetes kórházi kezelésre szorultak, vagy szorulnak a jövőben.

A kárpótlás a rövidebb távú kórházi ápolást igénylő súlyos túlérzékenységi reakció, az úgynevezett anafilaxiás sokk esetén is igényelhető.

A maximális összeg 100 ezer zloty (7,9 millió forint).

A pénzt legfeljebb két hónapig tartó, egyszerűsített eljárásban lehet majd igényelni a betegjogi ombudsmannál, aki a szakértőkből álló hattagú tanácsadói testülete javaslata alapján fog dönteni. A kompenzációs kérvényt 200 zlotys (15,8 ezer forint) – jogosnak talált igény esetén visszatérítendő – illeték fejében lehet benyújtani. Az egyik, végül elutasított szenátusi módosítás törölte volna ezt az illetéket. A befizetett illetékek az alap egyik forrását adják, de hozzájárulnak az alaphoz az állammal a vakcinák szállításáról szerződést kötő gyógyszergyártó, illetve gyógyszerszállító cégek is.

Az alaphoz benyújtott kárpótlási igénytől függetlenül a betegek bírósági úton továbbra is kérhetnek jogorvoslatot. A koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen eddig Lengyelországban beadott védőoltások után mintegy 16 ezer nemkívánatos, többségében enyhe reakciót regisztráltak. A vakcina beadása után 33 személy elhunyt, a lengyel egészségügyi tárca szerint azonban nincs bizonyíték az oltás és a halál közötti közvetlen összefüggésre, így egyetlen, oltás okozta halálesetet sem tartanak számon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában