Több 12 év alattit oltattak be Marosvásárhelyen, mint ahányat előjegyeztek

Ezt olvasta már?

Az elmúlt két napban Marosvásárhely egyik oltóközpontjában csaknem kétszer annyi 5 és 11 év közötti gyermeket oltottak be koronavírus ellen, mint ahányat a korosztályból az oltási platformon előjegyeztek.

„Marosvásárhelyen két oltóközpontban oltják a kiskorú gyermekeket, az egyik a Tudor Vladimirescu Gimnázium Sportcsarnokában található, a másik a Mihai Eminescu Kultúrotthonban kialakított oltóközpont” – mondta a Maszolnak Cosmin Blaga, a Maros megyei oltási kampány koordinátora.

Mint fogalmazott, eddig összesen húsz szülő vagy törvényes gyám kérte Marosvásárhelyen a gyerekek beoltását, ugyanakkor a két oltóközpontban regisztráció nélkül megjelenők száma ennél jóval magasabb volt. Hozzátette, a jelenség hasonló a megye más településein is, ahol szintén többen oltatták be magukat az első két napban, mint ahányan regisztráltak.A kép illusztráció | Fotó: Agerpres/EPA

A Maros Megyei Oltási Koordinációs Bizottság legfrissebb adatai szerint az 5–11 évesek oltási kampányának kezdete óta mintegy 210 Maros megyei kisgyerek oltására jegyeztek elő a megye területén működő központokba. Blaga úgy nyilatkozott, a kezdeti lendület ellenére alacsony az oltás iránti érdeklődés, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban az újabb hullám miatt ugrásszerűen megnőtt a koronavírussal fertőzött gyerekek száma megyeszerte az iskolákban és óvodákban is.

„Az első két nap oltási ritmusa átlagos volt, ezen belül az oltási hajlandóság a kiskorúak beoltási kampányának kezdetén, az első napon viszonylag magasnak mondható” – nyilatkozta megkeresésünkre Ionela Cozlea, az egyik oltóközpont felügyelője. Mint mondta sok szülő az oltás mellékhatásaitól féltette a kisgyerekét, ezért a szülőket részletesen tájékoztatták az oltóközpontban az esetleges mellékhatásokról, illetve ezeknek kezeléséről. Hozzátette, az eddigi tapasztalatok szerint az oltóközpontokban megfigyelt gyerekeknél semmiféle mellékhatást nem észleltek.

Az első beoltott gyerekek között volt egy 6 éves, Áron nevű kisfiú is, aki kérdésünkre azt felelte, nem félt a tűszúrástól és nem is volt fájdalmas. Mint mondta, jól érzi magát, ugyanakkor minden gyereknek azt üzeni, legyenek bátrak és oltassák be magukat. Megjegyezte, örült, hogy mindkét szülője ott volt az oltásnál, hiszen így ők is megkaphatták a harmadik oltást. Áron szülei kijelentették, nyugodtabbak, hogy a gyerekük is be van oltva, hiszen a vírus továbbra is kiszámíthatatlan, nem lehet tudni, hogyan reagál a szervezet a vírusra, ha a gyerek elkapja a betegséget, és ezt nem akarták megkockáztatni.

Országosan az 5–11 évesek oltási kampányának kezdetét követő első napon 390 gyerek kapott koronavírus elleni vakcinát. Az oltási platformon jelenleg 3500 gyerek van előjegyezve a koronavírus elleni oltásra.

<!–

–>

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában