Közel 9 ezer feltételezett mellékhatást regisztráltak a vakcina beadása után

Ezt olvasta már?

Szerdáig (október 20.) 8774 feltételezett mellékhatást regisztrált a koronavírus elleni védőoltás beadása után az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL). Az összes mellékhatás közül 1051-et minősítettek súlyosnak – tájékoztatott honlapján az ügynökség.

Közel 9 ezer feltételezett mellékhatást regisztráltak a vakcina beadása után

Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

A Pfizer/BioNTech vakcinájával kapcsolatban 578 súlyos mellékhatásról érkezett jelentés, köztük egy halálesetről. A súlyos mellékhatások között szerepelt a vérnyomás tartós emelkedése, főként a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél, ájulásközeli állapot, ájulás, de jelentettek például hirtelen szélütést, szívinfarktust, ízületi gyulladást, szívburokgyulladást, hipertóniás állapotot halláskárosodást, epilepsziás rohamot, polineuropátiát vagy hyperpyrexiát is.

A Moderna vakcinával kapcsolatban 115 súlyos mellékhatást jelentettek, köztük egy haláleset. A feltételezett súlyos mellékhatások között volt például átmeneti bénulás, tartós vérnyomás-emelkedés, trombózis, ájulás, eszméletvesztés, tüdőembólia és hirtelen szélütés.

Az AstraZeneca oltóanyagának beadása után 314 súlyos mellékhatásáról, köztük két halálesetről számoltak be. A leggyakoribb a rövid távú eszméletvesztés, az ájulás, a trombózis, az arcidegbénulás, az epilepsziás roham, a tüdőembólia, a sztrók, a szívinfarktus és a hipertóniás roham volt.

A Johnson&Johnson vakcinával kapcsolatban 35 mellékhatást jelentettek, köztük eszméletvesztést, ájulást, hallucinációt és hyperpyrexiát.

A nem regisztrált Szputnyik V vakcinával kapcsolatban tartós vérnyomás-emelkedésről és flebotrombózisról érkezett jelentés.

Másik hat, súlyos mellékhatást kiváltó oltóanyag neve nem szerepelt a listán, az információt utólag kéri az ügynökség. A ŠÚKL további hat súlyos reakciót is regisztrált a vakcina beadását követően. A hatóság további információkat kért ezekről.

Csütörtökig (október 21.) összesen öt olyan halálesetet regisztráltak, amely összefüggésben áll a védőoltással, ebből három lehetséges (a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcina beadása után), kettő pedig valószínűsíthető (az AstraZeneca vakcinája után). A többi esetben kizárták az összefüggést.

Csütörtökig 2 487 216 embert oltottak be a COVID-19 vakcina első adagjával, 2 287 277-et a másodikkal, 7212-en pedig már a harmadik oltást is megkapták.

TASR

- Advertisement -spot_img

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img