Koronavírus: terhesség alatt is biztonságosak ezek az oltások

Ezt olvasta már?

Az mRNS-vakcinával oltott több mint 65 ezer – terhessége különböző szakaszában lévő – várandós anya bevonásával végzett vizsgálatok egyike sem találta jelét annak, hogy megnövekedett volna a terhesség alatt kialakuló szövődmények, vagy a vetélések és a koraszülések kockázata. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az mRNS-vakcinák egyike sem gyakorol káros hatást a születendő csecsemőkre sem az oltást követően – emelte ki az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség.

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint az mRNS-vakcinák terhesség alatt is biztonságosan alkalmazhatók.

Fotó: MTI/Vajda János

Hozzátették, a koronavírus elleni oltások ugyanolyan hatékonyan csökkentik a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát a várandósoknál, mint a nem várandósoknál. A védőoltások az állapotos nőknél leggyakrabban előforduló mellékhatásai nem különböznek a teljes népességen belül feljegyzett mellékhatásoktól. Ezek közé tartozik az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom, duzzanat és bőrpír, a fáradtság, a fejfájás, az esetleges izomfájdalom és a hidegrázás. A panaszok általában enyhék vagy mérsékeltek, és az oltást követő néhány napon belül javulnak.

A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a terhesség alatt beadott mRNS-vakcinák előnyei felülmúlják az esetleges kockázatokat a várandós anyáknál és a még meg nem született csecsemőiknél. A várandós, vagy a közeljövőben gyermeket vállaló nőket ezért az uniós ügynökség arra ösztönzi, hogy a nemzeti ajánlásoknak megfelelően vegyék fel a védőoltást. Az mRNS-vakcinák közé a Pfizer/BioNTech vállalatok Comirnaty nevű, valamint a Moderna vállalat Spikevax nevű oltóanyaga tartozik. Az egyéb engedélyezett, koronavírus elleni oltóanyagok ilyen irányú vizsgálata egyelőre folyamatban van.

Az emberek fele akár egyedül is vállalna gyereket, harmada pedig fogadna béranyát, amennyiben nem lehetne természetes úton gyermeke – derült ki egy friss hazai felmérésből.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában