Harmadik oltás Magyarországon: kinek ajánlott a harmadik oltás, mikor vegyük fel, milyen vakcinát kaphatunk?

Ezt olvasta már?

Ezért kell a harmadik oltás

2020. decemberében megkezdődött a koronavírus elleni oltás Magyarországon, azóta a lakosság mintegy 60 százaléka legalább egy oltást kapott. Az engedélyezett vakcinák hatékonysága rövid távon bizonyított, viszont félő, hogy az előzetes reményekkel ellentétben nem biztosítanak több éven keresztül fennálló immunitást. A világban zajló vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy idővel csökken a hatásuk, az új, különösen fertőző vírusvariánsok megjelenése pedig tovább ronthatja a hatékonyságot, így most, a negyedik hullám berobbanásával időszerű megfontolni a harmadik oltás felvételét, ami augusztus óta engedélyezett Magyarországon.

Az első két oltás biztosítja az alapimmunválasz kialakítását a koronavírus ellen, amikor az immunrendszer megismerkedik a vírussal, megtanulja, hogy idegen és veszélyes és megtanul antitesteket gyártani ellene. Az oltás hatására az immunrendszer úgynevezett memóriasejteket is képez, amelyek nyugvó, megfigyelő állapotban várnak és amíg meg nem jelenik ismét a vírus a szervezetünkben. Ezek a memóriasejtek alapesetben csak minimális mennyiségű antitestet termelnek, ha azonban ismét bekerül a szervezetbe a SARS-Cov-2 vírus, azonnal aktiválódnak és intenzív antitesttermelésbe kezdenek, megakadályozva, hogy súlyos, halálos kimenetelű betegséget alakítson ki a fertőzés.

Azonban amikor már csak ezek a memóriasejtek vannak jelen és az aktívan antitestet termelő, rövidebb élettartamú plazmasejtek már eltűntek a szervezetből, akkor a keringő antitestmennyiség jelentősen csökken és a vírusok megtalálják a kis réseket, ahol megtörténik az áttörés és kialakul egy enyhébb lefolyású betegség, amíg a memóriasejtek működésbe nem lépnek. Ezért kell a harmadik oltás.

A harmadik oltás hatása, hogy emlékezteti az immunrendszert.

A harmadik oltás hatására az antitestek száma növekszik, ezzel csökkenthetjük a tünetes megbetegedés veszélyét és így kevésbé fertőzünk, kisebb az esélye annak, hogy mutálódik bennünk a vírus és védjük a környezetünket is, hiszen ha nincs tünetünk, akkor is fertőzhetünk.

Kinek kell harmadik oltás, kinek ajánlott a harmadik oltás?

Az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése indokolttá teszi, hogy megerősítsük az immunvédelmet azoknál is, akik már megkapták mindkét oltásukat.

A harmadik oltás beadása különösen ajánlott az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek annak érdekében, hogy megerősítsék védettségüket a delta vírusvariánssal szemben is.

A Covid-19 esetén a magas rizikójú alapbetegségek közé tartozik többek között a cukorbetegség, a szívelégtelenség és a COPD. A legyengült immunrendszerű betegek az immunrendszeri betegségben szenvedők, az immuszupresszív terápiában részesülők, gyengült immunvédekezésű emberek, például a várandósok. A harmadik oltás javasolt az elölt vírust tartalmazó vakcinákkal oltottaknak is, például a Sinopharm vakcinával oltottaknál, amelyek működési elvükből fakadóan rövidebb ideig biztosítanak védettséget.

A Videoton munkavállói körében végzett antitest-felmérések szerint, a nyáron kezdődött vizsgálatuk eredménye alapján az mRNS-alapú vakcinák magas ellenanyag-szintet produkálnak, míg az adenovírusos oltások alacsonyabbat, ám ezek az oltások is erős védelmet nyújtanak. Egyedül a Sinopharm esetében merültek fel kérdések, különösen a 60 év felettiek esetében volt sokaknak alacsony szintű a védelme, voltak, akik a vizsgálat időpontjában egyáltalán nem rendelkeztek védettséggel. A harmadik oltást követően újra megmérték az ellenanyagszintet, és nagyon kedvező eredményt kaptak. A 60 év feletti csoportban a második dózis után az átlagos antitestszám 141 AU/ml volt, közülük sokaknak a kritikus, védettségi minimumnak számító 50-es érték alatt alakult. A harmadik dózis felvétele után azonban – amely minden esetben Pfizer volt – átlagosan 18000-re emelkedett az antitestszám.

Nemrégiben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 3. dózis beadásának fontosságára hívta fel a figyelmet a kínai oltás esetén, ami egybevág a magyarországi vizsgálatokkal.

A harmadik oltás ajánlott azoknak is, akik munkájukból eredően ki vannak téve a fertőzésnek, például az egészségügyi dolgozók esetén nagy az esélye annak, hogy nagy fertőzőképességű beteggel találkoznak, mellettük a szociális szférában dolgozók, a közösségekben dolgozók és a tanítók számára is indokolt lehet a harmadik oltás beadása.

Egy hazai, 20 egészségügyi szakértőből álló csapat legfrissebb ajánlásában javasolja a 3. oltást azoknak, akik legalább 6 hónapja megkapták az utolsó oltást vagy átestek fertőzésen, illetve mindenkinek, akinek bizonyítottan nincs elég antitestje. A 60 felettiek, a túlsúlyosak, a krónikus betegséggel élők, a fokozott kockázatú munkakörben dolgozók számára az ismétlő immunizálás javasolt időpontja a 4. hónap.

A harmadik oltás beadásával kapcsolatos eljárásrendet az egészségügyi szakmai grémium dolgozta ki (a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a Dél-pesti Centrumkórház, az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet szakmai vezetői és virológusai, a Szakmai Kollégiumi Tagozat képviselői).

Mikor adassuk be a harmadik oltást?

A harmadik oltás lehető legkorábbi időpontja Magyarországon jelenleg a második oltástól (Janssen-vakcina esetén az első oltástól) számítva négy hónap.

Világszerte vizsgálják kutatásokban, hogy mennyi idő múlva érdemes a harmadik dózist beadatni, mikor csökken kritikus szintre az első két oltás által biztosított védettség. Jellemzően homológ oltási sorokat vizsgálnak, így jelenleg erre áll rendelkezésre több információ. A legtöbb adat a világszinten legnagyobb számban használt Pfizer/BioNTech-vakcina hatékonyságáról áll rendelkezésre.

A kutatások eredményei alapján általánosságban elmondható, hogy az antitestszám csökkenése miatt fél év elteltével érdemes felvenni a harmadik oltást, de a súlyos megbetegedés ellen még ekkor is jó hatásfokkal véd a Pfizer-vakcina.

A Pfizer és a Kaiser Permanente közös tanulmánya, szerint ami 3,4 millió ember adatait vizsgálta 2020 decembere és 2021 augusztusa között, a Pfizer/BionTech vakcina esetén a második oltást követően hat hónappal 47 százalékra csökkent a koronavírus okozta megbetegedés elleni védelem, viszont a kórházi kezelés megelőzésében még fél év elteltével is 90 százalékban hatékonynak bizonyult, a delta variáns esetén is egy, a Lancet nevű orvosi szaklapban közzétett vizsgálati eredmény szerint. A delta variáns ellen egy hónappal az oltást követően 93 százalékos volt a hatékonyság, ami négy hónappal később 53 százalékra csökkent. A többi variáns ellen 97 százalékos és 67 százalékos a Pfizer-oltás védelme a legfrissebb adatok szerint.

Egy katari tanulmány szerint pedig az oltást követő 5-7 hónapban mindössze 20 százalékra csökken a Pfizer/BioNTech vakcina védelme, de a súlyos megbetegedés ellen továbbra is hatékonyan védett.

A Sinopharm oltása esetén rövidebb időtartamú lehet a védettség a Videoton munkavállalói körében végzett felmérés szerint, különösen a 60 év felettieknél.

Rendelkezésre állnak adatok még az AstraZeneca-vakcinájáról brit tanulmányoknak köszönhetően. Az egyik vizsgálat szerint az AstraZeneca-vakcina hatásossága négy-öt hónap elteltével 77 százalékról 67 százalékra csökkent, egy másik tanulmány szerint pedig a delta-variáns ellen már három hónap elteltével 61 százalékra csökken a vakcina hatékonyága a fertőzések megelőzésében.

A harmadik dózis a csökkenő ellenanyagszintet helyreállítja, vagyis a csökkenő immunitás ellen a legjobb megoldás, ha kérik a harmadik oltást kérik az emberek, így a fertőzés és a súlyos lefolyás ellen ismét teljes fokú védettséget lehet szerezni. Leginkább azoknak ajánlott a harmadik oltás, akik idősek, vagy krónikus betegek, de amennyiben elegendő oltóanyag áll rendelkezésre az országban, abban az esetben a harmadik oltás mindenkinek javasolt.

A második oltást követően hat hónappal mindenképpen érdemes beadatni a harmadik oltást, vagy akkor is, ha az ellenanyagszint nagyon alacsony, nem csak azért, hogy saját magunkat védjük, de annak érdekében is, hogy a vírus köztünk való terjedését a háttérbe tudjuk szorítani.

A harmadik oltás regisztráció menete

A harmadik oltás önkéntes és ingyenes. 

A harmadik oltás felvételére augusztus 1-től van lehetőség azon 18 év felettiek számára, akiknek legalább négy hónap eltelt a második oltástól számítva és mindkét oltását Magyarországon kapta meg. Az egydózisú Janssen-vakcina esetén az első oltástól számítják a négy hónapot.

A harmadik oltás időpontfoglalása az EESZT időpontfoglaló rendszerén keresztül megy, az eeszt.gov.hu időpontfoglalóban a kórházi oltópontok rendszeresen meghirdetnek foglalható időpontokat. Időpontfoglalás a harmadik oltásra 1-2 héttel előre lehetséges.

A harmadik oltásra történő jelentkezés lehetőségét csak azok látják az időpontfoglaló felületen, akik a fenti kritériumoknak megfelelnek. Az időpontfoglalóba a TAJ-szám és a születési idő beírásával lehet belépni. 

Aki nem tud interneten foglalni, a háziorvosánál is kérheti a harmadik oltás beadását.

A harmadik oltás helyszíne

A harmadik oltásokat a fővárosban a centrumkórházakban, és azokban a megyei kórházakban lehet felvenni, ahová online lehet időpontot foglalni.

Ezeken az oltópontokon mindegyik olyan vakcina típus elérhető, ami a harmadik oltásokhoz felhasználható.

A harmadik oltást a háziorvosoktól is lehet igényelni, ebben az esetben az igények alapján a Megyei Oltási Munkacsoportok biztosítják majd a szükséges vakcinát.

Mit kell magunkkal vinni a harmadik oltásra?

A harmadik oltáshoz szükséges dokumentum a TAJ-kártya, a személyi igazolvány, a kitöltött hozzájáruló nyilatkozat, az előző oltások igazolása, valamint, lehetőség szerint, a kinyomtatott visszaigazolás az időpontfoglalásról.

A 3. oltás beadásának ténye a védettséget igazoló mobilalkalmazásban is látható lesz, mind a magyar védettségi igazolvány, mind pedig az EU-s Covid igazolás esetében.

Milyen vakcinával történik a harmadik oltás? Lehet a vakcinákat keverni?

Azt, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kap harmadik oltásnak, a szakmai ajánlást figyelembe véve az oltóorvos dönti el a helyszínen. A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, annak harmadik oltásra a legjobb vakcina az elölt vírust tartalmazó vagy az mRNS-vakcina emlékeztető oltásként és fordítva. A vélekedés szerint ugyanis erőteljesebb immunválasz várható attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak. Az is lehetséges ugyanakkor, hogy kontraindikáció esetén valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

Az NNK eljárásrendje a harmadik oltásokra
Első és második oltásra használt vakcina Harmadik oltásra javasolt vakcina
AstraZeneca (vektorvakcina) Pfizer, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca
Janssen (vektorvakcina) Pfizer, Moderna, Sinopharm, Janssen
Moderna (mRNS) Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Moderna
Pfizer (mRNS) Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Pfizer
Sinopharm (inaktivált) Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm
Szputnyik (vektorvakcina) Pfizer, Moderna, Sinopharm, Szputnyik
Forrás: koronavirus.gov.hu  

Az NNK ajánlása szerint a harmadik oltás vakcinája:

  • A harmadik oltás AstraZeneca-vakcina után Pfizer, Moderna, Sinopharm vagy AstraZeneca-vakcinával kapható.
  • A harmadik oltás Janssen-vakcina után Pfizer, Moderna, Sinopharm vagy Janssen-vakcinával kapható.
  • A harmadik oltás Moderna-vakcina után Sinopharm, Janssen, AstraZeneca vagy Moderna-vakcinával kapható.
  • A harmadik oltás Pfizer-vakcina után Sinopharm, Janssen, AstraZeneca vagy Pfizer-vakcinával kapható.
  • A harmadik oltás Sinopharm-vakcina után Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen vagy Sinopharm-vakcinával kapható.
  • A harmadik oltás Szputnyik V-vakcina után Pfizer, Moderna, Sinopharm vagy Szputnyik-vakcinával kapható.

Vagyis harmadik oltást Pfizer vakcinával bármilyen alapoltás után lehet kapni, harmadik oltás Moderna vakcinával szintén bármilyen oltás után kapható. Janssen-vakcina harmadik oltásként Janssen, Pfizer, Moderna, vagy Sinopharm után kapható. AstraZeneca-vakcinát AstraZeneca, Moderna, Pfizer, vagy Sinopharm után ajánlanak, míg Szputnyik V-vakcina harmadik oltás csak Szputnyik v-vakcina után adható. Sinopharm oltást harmadik, emlékeztető oltásként bármilyen vakcinával oltott személy kaphat.

Mennyire véd a harmadik oltás?

A Pfizer és a BioNTech mRNS-alapú vakcinájának harmadik dózisa 95,6 százalékos hatékonyságot biztosít a koronavírus ellen, még a delta variánssal szemben is – derül ki a két cég által október végén közzétett kutatásból. A független szakértők által még nem ellenőrzött tanulmányhoz 10 ezer 16 évnél idősebb részvevőt teszteltek, és ez kedvező eredményeket hozott a harmadik dózis biztonságosságára nézve. A vakcinagyártók közlése szerint a harmadik oltást vagy a placebót átlagosan (pontosabban a medián alapján) 11 hónappal a második dózist követően adták be a megvizsgált személyeknek, és míg előbbiek között 5, utóbbiak között 109 fertőzéses esetet regisztráltak azóta. 

A harmadik oltások hatásosságát folyamatosan vizsgálják azokban az országokban, ahol már adható emlékeztető oltás. Az emlékeztető oltások hatásosságát mérte fel például Izraelben egy vizsgálat, amiből kiderül, hogy jelentősen csökkenti a fertőzés, a súlyos betegség és a halálozás kockázatát a harmadik oltás a Pfizer-vakcina esetén.

A vizsgálatba 4 616 994 főt vontak be, 2021. július 30 és október 5 közötti adatokat dolgoztak fel az izraeli egészségügyi minisztérium adatbázisából. A harmadik oltást legalább 12 napja megkapó személyek és a Pfizer-vakcinával kétszer oltottak adatait hasonlították össze, a fertőzési számokat, a súlyos megbetegedések számát és a halálozásokat összevetve.

Az alábbi megállapításokra jutottak az adatok alapján:

  1. A fertőzések számában 10-szeres volt a különbség a harmadik, emlékeztető oltást kapók és a kétszer oltottak között.
  2. A 60 év felettiek között a súlyos megbetegedések tekintetében 19,1-szeres volt a különbség, a 40-60 év közötti korosztályban pedig 20,7-szeres különbséget tapasztaltak az emlékeztető oltással beoltott és a kétszer oltottak között.
  3. A halálozásoknál 13,9-szeres volt a különbség a 60 feletti korosztályban.

A harmadik oltás mellékhatása

Izraelben a Pfizer-vakcinával kapcsolatban vizsgálták a harmadik oltások mellékhatásait is. Az izraeli egészségügyi minisztérium adatai szerint lényegesen kevesebb mellékhatás jelentkezett a Covid-19 elleni vakcina harmadik adagjának felvétele után, mint az első kettőnél, 3 millió izraeli beoltása után mindössze 19 esetben alakultak ki súlyos mellékhatások. Minden korcsoportban kevesebb kellemetlen kísérőtünetről számoltak be, mint a fáradtság, a gyengeség vagy a fájdalom a karban az injekció helyén.    

Általános gyengeséget harmadjára csak 87 embernél regisztráltak minden millió beoltott közül, míg ezt az első két alkalommal 272 és 251 esetben jelentették. Karjukat is sokkal kevesebben fájlalták: minden millió beoltott közül mindössze 43-an, szemben a 223 és 514 panasszal az előző oltásoknál. A 19 súlyos mellékhatás esetében az egészségügyi hatóságok még vizsgálják, hogy valóban összefüggnek-e a vakcina felvételével.    

Beadott harmadik oltások száma Magyarországon

A beoltottak száma 2021. október végéig 5 950 259 fő, közülük 5 731 651 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 191 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Naponta 10-20 ezer között mozog jelenleg Magyarországon a beadott harmadik oltások száma.

Címlapkép: Getty Images

- Advertisement -spot_img

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img