Friss eredmények a negyedik oltás használatának eredményeiről

Ezt olvasta már?

Az összes, az Egyesült Államokban használt koronavírus elleni vakcina negyedik dózisa biztonságos és hatásos, idézte az EurekAlerten megjelent sajtóközleményt a 24.hu. A kutatásban 458 olyan felnőttet vizsgáltak, akik három dózist kaptak a Pfizer, a Moderna, vagy legalább kettőt a Janssen oltásából, és akik korábban nem voltak bizonyítottan koronavírus-fertőzöttek.

Kipróbálták a heterológ és homológ oltási sorokat is, vagyis volt, aki ugyanabból a vakcinából kapott emlékeztetőt, amivel eredetileg beoltották, és volt, aki másikat kapott.

Minden esetben megnőtt a neutralizáló antitestek szintje, 4,2-76-szorosa is lehetett az emlékeztető oltások előtti állapotnak. A T-sejtes immunitás is erősödött mindegyik csoportban, kivéve a homológ Janssen oltási sort kapók esetében, de nekik az emlékeztető oltások előtt ez az értékük magasabb volt, mint a többieknek.

A The New England Journal of Medicine tudományos folyóiratban megjelent szakcikk szerint a vakcinával összefüggésbe hozható súlyos mellékhatást nem jelentettek, a csoport felének voltak olyan mellékhatásai, mint a fejfájás, a karfájdalom, az izomfájdalom és a rossz közérzet.

Összességében a kutatók szerint adatok arra utalnak, hogy a homológ és heterológ emlékeztető oltások növelik a védelmet a tünetekkel járó SARS-CoV-2 fertőzéssel szemben.

Nyitókép: Camilo Erasso/Long Visual Press/Universal Images Group via Getty Images

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában