Ezek a leggyakoribb mellékhatások gyerekeknél a Pfizer-oltás után: figyelj rájuk

Ezt olvasta már?

Most, hogy hamarosan az 5-11 éves korosztály számára is elérhető a Pfizer, mutatjuk, milyen mellékhatások jelentkeznek leginkább az adatok szerint.
© Getty Images

Már lassan egy éve annak, hogy Magyarországon is elérhetővé váltak az oltások, és egyre többen éltek is a lehetőséggel és beoltották magukat a COVID ellen. Bár eleinte többen izgultak amiatt, milyen mellékhatásokat tapasztalhatnak az oltást követően, szakértők többször is beszéltek arról, hogy természetes a láz, hidegrázás, izomfájdalmak, gyengeség, fáradtság és fejfájás is (többek között). Ha viszont te pont azok közé tartozol, akik semmit sem tapasztaltak utána, ez a cikk neked szól:

Már hosszú ideje vizsgálják szakértők azt is, melyik vakcina a legbiztonságosabb, ha a gyermekek oltásáról van szó. Magyarországon – és még jó néhány más országban is – már elérhetővé vált a Pfizer vakcina a 12-18 év közötti gyermekek számára, hamarosan pedig az 5-11 közötti korosztály is megkaphatja (az ő esetükben kisebb az adag, de ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazza). Számos szervezet, többek között a CDC és az FDA is vizsgálja, milyen hatással van a szervezetükre az oltás, és folyamatosan monitorozzák a mellékhatásokat is.

Szerencsére ezek a mellékhatások egyáltalán nem adnak okot az aggodalomra. Az adatok alapján náluk is olyan tünetek jelentkeztek, mint bárki másnál:

[doubleText left=”

  • Karfájdalom
  • Fáradtság
  • Fejfájás
  • Hidegrázás
  • Izomfájdalom

” right=”

  • Láz
  • Hányinger
  • Duzzadt nyirokcsomók
  • Csökkent étvágy

“]


© Getty Images

Ezeket a tüneteket viszont nem csak a Pfizer vakcinája, hanem lényegében sok más kötelező és nem kötelező védőoltás is kiváltja. Szakértők szerint ezek a mellékhatások pedig átlagosan 1-3 napig tartanak, de ahogy felnőttek esetében, úgy ebben a korosztályban is vannak, akiknél semmiféle mellékhatás nem jelentkezik. Továbbá azt javasolják, hogy megelőzés céljából, az oltás előtt ne adjon senki a gyermekének előre fájdalomcsillapítót, csak azt követően, amennyiben jelentkeznek tünetek.

Néhány esetben a 12-17 év közötti fiúknál kialakult szívizomgyulladás az oltást követően, de ez egy millió oltásnál 54 esetben történt meg, és nagyon gyorsan kezelni is tudták a problémát. Ezért fontos, hogy az oltás után mindenki pihenjen, és ha mellkasfájdalmat, nehézlégzést vagy erős szívverést tapasztal, rögtön jelezze orvosának. Fontos hozzátenni, hogy egyébként maga a koronavírus-fertőződés is okoz komoly szívproblémákat, szövődményeket, amelyek súlyosak lehetnek, így továbbra is a megelőzés a kulcs!

FONTOS!

További információkat, részleteket a koronavirus.gov.hu oldalon találsz.

Ezt se hagyd ki!

Forrás: Mayoclinic

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában