AstraZeneca-vakcina: újabb, ritka mellékhatása lehet

Ezt olvasta már?

Az EMA azt javasolta, egészítsék ki az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája által okozott mellékhatások listáját a ritka esetben előforduló gerincvelő-gyulladással (transzverzális myelitis) – írja a Reuters. Mint azt a lap hangsúlyozta, az ügynökség 2021 októberében hasonló figyelmeztetést fogalmazott meg a Johnson and Johnson egydózisú oltásával kapcsolatban.

A transzverzális myelitis egyébként a gerincvelő egyik vagy mindkét oldalának gyulladását jelenti, hatására érzékszervi tünetek, a karok és a lábak gyengesége, illetve hólyag- vagy bélműködési problémák jelentkezhetnek.

Az AstraZenaca koronavírus elleni oltása ritka esetben előforduló gerincvelő-gyulladást okozhat.

A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Az előny-kockázat profil változatlan

Az EMA az adatok áttekintése után arra a következtetésre jutott, hogy a két említett vakcina és a transzverzális myelitis között megalapozott ok-okozati összefüggés állhat fent. Hozzátették azonban, hogy ez nem változtat a vakcinák előny-kockázat profilján, vagyis az előnyei továbbra is felülmúlják a kockázatokat. 

Ismeretlen gyakoriságú mellékhatás

Azzal kapcsolatban, hogy hány ilyen esetet az oltás beadását követően, az EMA nem adott információkat. Azt azonban elárulták, hogy a betegtájékoztatóban ismeretlen gyakoriságú mellékhatásként szerepel a transzverzális myelitis.

Februártól koronavírus elleni oltási kötelezettséget vezetnek be Ausztriában a 18 éven felettiek számára. Az erről szóló, kidolgozott törvénytervezetet vasárnap mutatta be az osztrák kormány.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában