A WHO már a második oltáshoz is javasolja, hogy keverjük a vakcinákat

Ezt olvasta már?

A hozzáférhetőség függvényében a Pfizer és a Moderna mRNS-vakcinái az elsőre beadott AstraZeneca vakcinája után használhatók a további oltásokra, és ez is fordítva is igaz – derül ki a WHO jelentéséből. Ezen felül az AstraZeneca és a két mRNS vakcinák is használhatók a Sinopharm elölt vírust alkalmazó vakcinája után.

Az ajánlás azután jön, hogy a múlt héten napvilágot látott egy tanulmány, amely szerint a Pfizer és az AstraZeneca vakcinájának első adagja után beadott Moderna oltás kilenc hét után jelentősebb immunvédelmet biztosított.

A WHO ugyanakkor hozzáteszi, hogy a vakcinakeverés során figyelemmel kell lenni a vakcinakínálatra, az elérhetőségre, és a vakcinák adta előnyökre és kockázatokra (a különféle vakcinák ritka mellékhatásai eltérő súlyosságúak).

Az ajánlást felülvizsgálják, amint több adat érkezik a tapasztalatokról.

Már több országban is elkezdték keverni a vakcinákat, így Magyarországon is többféle vakcina választható aszerint, hogy milyen oltást kaptunk korábban (de a keverés egyelőre csak a harmadik oltásoknál lehetséges). Harmadik oltásként a legtöbb európai országban mRNS vakcinákat adnak attól függetlenül, hogy milyen oltással történt az első két immunizáció.

Címlapkép: Getty Images

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában