A Moderna jobban véd, mint a Pfizer, de nagyobb vele a szívizomgyulladás kockázata

Ezt olvasta már?

A Modrena nemrégiben jelentette be, hogy az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) több időt kért a vakcinájuk engedélyezéséhez a 12-17 évesek körében, ugyanis az oltással összefüggő kis számű szívizomgyulladásos mellékhatást vizsgálják még.

Mint arról korábban beszámoltunk, a harminc év alattiak számára a Moderna vakcinája helyett a Pfizer vakcináját javasolja a francia közegészségügyi szerv, amennyiben az elérhető, és egyre több országban (a franciák mellett Svédországban és Finnországban) javasolják, hogy a fiatalokat inkább Pfizer-oltással oltsák, mivel a Moderna oltása nagyobb eséllyel okoz szívizomgyulladást.

Mindazonáltal még a Moderna vakcinájával oltottak is csak extrém ritka esetben szenvednek el szívizomgyulladást, amely az esetek túlnyomó többségében mindenféle maradandó károsodás nélkül, spontán gyógyul. A Moderna orvosi vezetője, Paul Burton CNBC-nek arról nyilatkozott, hogy ugyan a Pfizer esetében a szívizomgyulladás kockázata elenyészőbb:

a francia adatok szerint 100 ezer 12-29 év közötti oltott közül 13,3 szívizomgyulladásos esetet regisztráltak, míg a Pfizer vakcinájával oltott fiatalok körében csak 2,7 ilyen eset akadt.

De a Moderna viszont erősebb védelmet ad, a CDC adati szerint ugyanis a Moderna vakcinájával oltottak körében kevesebb a tünetes és a súlyos betegség kialakulásának kockázata:

100 ezer emberből 86 esetben törte át az oltás védelmét a vírus, míg a Pfizer esetében 135 áttöréses fertőzés jut 100 ezer főre.

A koronavírus-fertőzés maga szintén okozhat szívizomgyulladást, az oltásoknál sokkal nagyobb eséllyel, és a lefolyás is súlyosabb lehet. Az adatok szerint az oltalanok 11-szer nagyobb valószínűséggel halnak meg koronavírus okozta betegségben, mihnt az oltottak.

(CNBC)

A címlapkép forrása: MTI/Vajda János.

- Advertisement -spot_img

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img