A majomhimlő a covid elleni oltás egyik mellékhatása lehet? Itt a válasz!

Ezt olvasta már?

A Lead Stories tényellenőrző oldal szerint az övsömör és a majomhimlő különböző vírusok okozta betegség. Az övsömört a herpesz vírusok családjába tartozó varicella zoster vírus, a majomhimlőt pedig a poxviridae családba tartozó majomhimlő vírus okozza – írja az Urbanlegends.

A témával a Reuters is foglalkozott. A cikkből kiderült, hogy ugyan az övsömör és a majomhimlő is hólyagos kiütéseket okoz, de az eloszlásukban vannak különbségek. A majomhimlő esetében a hólyagok az egészen testen, míg az övsömör esetében jellemzően csak egy keskeny csíkban jelentkezhetnek.

Az AP hírügynökség által megszólaltatott szakértő szerint a koronavírus elleni oltások nem okoznak majomhimlőt. A majomhimlőt csak akkor tudjuk elkapni, ha közvetlenül érintkezünk a vírussal egy fertőzött ember vagy állat révén.

A cikk kitért arra is, hogy bár a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban megjelentek olyan tanulmányok, amelyek az oltás utáni övsömör kialakulását vizsgálták. Egyelőre nem tudni, hogy ezeket a ritka eseteket valóban az oltás okozta-e.

Majomhimlő: elindult a közös uniós vakcinabeszerzés – olvasson tovább!

A közösségi oldalakon terjedő információt, miszerint a covid elleni oltások majomhimlőt okoznak, az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) is alaptalannak nevezte.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában