Míg a vadonban többféle egérfaj létezik, a házi egeret megfelelően nevezik házinak, annak hajlandósága miatt, hogy otthonokban keres menedéket, különösen a falak és a padlások repedései között.  A felnőtt házi egerek porszürke színűek, krémszínű hasúak és 2,5-3,75 hüvelyk hosszúak lehetnek. Igénytelen megjelenésük ellenére a házi egerek hírhedten ismertek a nehéz körülményekhez való alkalmazkodó képességükről és a gyors szaporodásukról. Egy nőstény házi egér évente akár 35 utódot képes a világra hozni.

A kártevőirtás minden esetben hozzáértő, profi szakemberek segítségét igényli, mert a házi praktikák sajnos inkább rontanak sem mint javítanának a helyzeten.  

Kockázatok

Létfontosságú annak megakadályozása, hogy a házi egerek betörjenek az otthonába. A rágcsálókkal való fertőzés nemcsak kellemetlenségeket okoz, hanem számos súlyos egészségügyi kockázattal is járhat. A házi egerek baktériumokat hordozhatnak, betegségeket terjeszthetnek és szennyezhetik az ételt.  Székletük és vizeletük részecskéi akár levegőbe is kerülhetnek, így terjesztve tovább betegségeket, és válhatnak ki például asztmát vagy más allergiás tüneteket. Mivel a házi egerek gyakran ürítenek, ürülékük gyorsan felhalmozódhat otthonának rejtett területein, így például a falakban és a tetőtérben is. 

A kártevőirtás fontossága nem elhanyagolható! 

A házi egerek öntudatlanul más kártevőket is hozhatnak magukkal, köztük bolhákat, kullancsokat, atkákat és tetveket, amelyek baktériumokat és betegségeket is okozhatnak Önnek és családtagjainak egyaránt. Irtásuk miután megfertőzték otthonát, nem kis feladat. A bolhairtás azonban, meglehetősen gyakori probléma a háziállatot tartók körében. Ilyen, a korábbiakban ismertetett kártevők esetében mindig komplex megoldásokat kínálunk ügyfeleinknek.

Ha otthonában egérfertőzésre gyanakszik, például ürüléket, vizeletfoltokat vagy sérült eszközöket talál, ne próbálkozzon házi praktikákkal. Sok éves tapasztalatunk alapján javasoljuk, hogy forduljon szakszerű segítségért egy profi rágcsálóirtó céghez. Ha Ön vagy családtagja egy rágcsálóval összefüggő betegség tüneteit észleli magán, azonnal forduljon orvoshoz.

Megelőzési tippek

Szerencsére a háztulajdonosok számos olyan intézkedést tehetnek, amelyekkel megakadályozhatják az egerek megjelenését otthonaikban.

Az egerek elférnek olyan kicsi térben is mint egy apró gomb, ezért fontos, hogy minden olyan rést vagy repedést lezárjanak a szakemberek, amelyeken át behatolhatnak az otthonába. Az olyan óvintézkedések, mint az ajtóseprők felszerelése a külső ajtókra, a szellőzőnyílások és a kémények nyílásainak átvilágítása, a ház külsején lévő repedések és lyukak lezárása, valamint a laza habarcs és az időjárás viszontagságainak javítási és karbantartási munkálatai segítenek kiküszöbölni az esetleges külső belépési pontokat, amelyeket a házi egerek előszeretettel használnak.

A potenciális bejáratok lezárása mellett fontos az élelem, a víz és más erőforrások elérhetőségének kiküszöbölése is, amelyek egereket vonzhatnak otthonába.  Tárolja az élelmiszereket légmentesen lezárt edényekben, rendszeresen dobja ki a szemetet, tartsa rendben a garázsokat és a szekrényeket. Ügyeljen arra, hogy a tetőtér és más kevésbé lakott részei az otthonának jól szellőzőek és szárazak legyenek. Amennyiben tűzifát használ, azt legalább 20 méterre tegye a háztól, és a cserjéket is rendszeresen vágja le.

A szakszerű kártevőirtás az egyetlen hatékony és biztos megoldás otthona védelmében.

Ezeknek az egyszerű tippeknek a betartásával a háztulajdonosok csökkenthetik annak valószínűségét, hogy az egerek élelmet vagy menedéket keresve támadják meg otthonukat.

Figyelmeztető jelek

Számos kulcsfontosságú jelre lehet figyelni, amelyek arra utalhatnak, hogy egér van otthonában vagy annak környékén. Ilyen lehet például a hulladék tároló és környéke is. 

A házi egér ürüléke lehet puha és nedves, vagy száradt  és szilárd. Az ürülék körülbelül 0,125-0,25 hüvelyk hosszú és tipikusan rúd alakú, hegyes végű. A házi egér vizeletének kellemetlen ammóniaszerű szaga is van, amely egyértelműen jelezheti, hogy otthonában nemkívánatos betolakodók vannak.

Amint a házi egerek birtokba veszik otthonát, mozgásuk bizonyítéka gyakran könnyen észrevehető. A rágcsálók általában ugyanazokat az utakat használják mozgás közben, így könnyen látható nyomokat, esetleges üreget eredményeznek. 

Ezen rágcsálók nyomokat is hagyhatnak az otthonok körül. Olyan anyagokat is meg és elrághatnak, mint a szigetelés, és megehetnek magokat ételmaradványokat, gabonaféléket vagy rovarokat, amelyekkel otthonában találkoznak. Természetesen, ha már csak egy egeret is lát, akkor valószínűleg az csak egy a sok közül. 

Amennyiben azt gyanítja, hogy házában, egerek vannak, feltétlenül forduljon megbízható szakemberhez. 

A Gyorsirtó Csapata nagy tapasztalattal és hatékonysággal vállalja házak, irodák, raktárak stb. szakszerű rágcsáló mentesítését.

Keressen Bennünket bizalommal! 

Kártevőirtás, rágcsálóirtás azonnal megbízható szakemberekkel!

Amennyiben azt feltételezi, hogy egerek vannak az otthonában, minden esetben kérje szakértő segítségét, mert házi praktikákkal tovább ronthat a helyzeten.

Forrás:
https://www.pestworld.org/news-hub/pest-articles/how-to-get-rid-of-mice-in-walls-and-attics/

Cikk: gyorsirto.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét