Zsidóknak nem szállítok, így provokálnak ételfutárok Strasbourgban

Ezt olvasta már?

Újabb halálos áldozata van a madridi házrobbanásnak

Négyre emelkedett a szerdai madridi házrobbanás halálos áldozatainak száma, miután a baleset egyetlen súlyos sérültje éjjel elhunyt a kórházban - közölték a hatóságok. A...

Két öngyilkos merénylet volt Bagdadban, legalább heten meghaltak

Legalább heten meghaltak és több mint 25 ember megsebesült, két öngyilkos merénylet is történt az iraki főváros központjában található piacon. Az elkövetők egyelőre ismeretlenek.A merényletben legalább...

Halálos tömegszerencsétlenség: busz ütközött személyautóval Gödöllőnél

Rendkívüli hírlevél Amit 2021-ben azonnal tudni kell. Menetrend szerinti autóbusz ütközött össze egy személyautóval a 3-as főúton, Gödöllő külterületén csütörtök hajnali háromnegyed 6-kor, miután az...

Vihar készül a csütörtöki EU-csúcson az oltóanyagok lassú érkezése miatt

Alapvetően az oltóanyag-program és a közös oltási útlevél kérdése alkotja a két formális napirendi pontját a csütörtök este 18 órakor kezdődő EU-huszonhetes videokonferenciának. Ám...

Strasbourgban több panaszt is tettek a Deliveroo cég futárszolgálata ellen, mert nem volt hajlandó zsidó embereknek kiszállítani a megrendelt ételt. Az ügyben a strasbourgi ügyészség indított nyomozást. Mint ismert: a bevándorlási hullám erősödésével, 2015 óta megsokszorozódtak Franciaországban a zsidó emberek ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények, és évente több ezer francia zsidó ember vándorol ki saját hazájából.

Az ügyben két kóser étterem tulajdonosa, Bas-Rhin megye Izraelita felekezetének vezetősége, és az Antiszemitizmus Elleni Nemzeti Iroda (BNVCA) is panaszt tettek a strasbourgi rendőr főkapitányságon január 7-én. Két panaszt is benyújtottam a Delivroo futárjai ellen, szolgáltatások, javak etnikai vagy vallási okok miatti diszkriminációja miatt – mondta el a Le Figarónak a BNVCA ügyvédje, Raphaël Nisand.

„Zsidóknak nem szállítok”

Az inkriminált és súlyosan diszkriminatív, antiszemita mondat két strasbourgi étteremben is elhangzott, szinte egymás után. Az éttermek ügyvédje így számolt be az eseményekről: “Nagyjából egy órán belül, néhány perc különbséggel jelent meg az éttermekben a Deliveroo futárja. Arról érdeklődött, hogy mi az éttermek specialitása.” Amikor azt a választ kapta, hogy izraelita különlegességekről van szó, akkor a futár egyszerűen azt válaszolta, hogy ő nem veszi át a rendelést, mert nem szállít ki zsidóknak ételt – nyilatkozta az ügyvéd, aki hozzátette: Ezután, mielőtt távozott volna, elővette a mobiltelefonját, és az étterem személyzete előtt törölte a megrendelést, akik láthatták a „rendelés törölve” üzenetet is.” Miután két helyen is hasonló eset történt, jelenleg annak kivizsgálása zajlik, hogy vajon ugyanarról, vagy (ami a valószínűbb) két különböző futárról van-e szó. Mivel a két időpont igen közel volt egymáshoz, szinte percre ugyanakkor, szinte biztos, hogy két különböző futár provokált.

Párizsban a Deliveroo futárszolgálat egyik munkatársa ételt szállít ki 2020. március 27-énForrás: AFP/Gabriel Bouys

Nagyon komolyan vesszük ezt az esetet, saját belső vizsgálatot indítottunk. Az antiszemitizmus semmilyen formáját nem támogatjuk, büntetőjogi kategóriáról van szó, az ilyen típusú cselekményeket a legszigorúbban elítéljük. Ha és amennyiben beigazolódik, hogy a futár megtagadta a kiszállítást, véglegesen felmondjuk a szerződését  –  nyilatkozta a Deliveroo képviselője a Le Figarónak.

Botrányos eset  – teszi hozzá Nicolas Cadène, a kormányzati „Laikusságot figyelő központ” fő jelentéstevője. 

Szerinte a cselekményt a diszkrimináció motiválta, egészen konkrétan az antiszemitizmus. 

Egy igazságügy-miniszteri körutasítás éppen ezeknek a cselekményeknek a felderítését és szankcionálását teszi lehetővé – mondta el a jelentéstevő.

A strasbourgi ügyészség nyomoz

Az üggyel összefüggésben érdemes feleleveníteni, hogy az Európai Bíróság decemberben döntött úgy, hogy betiltja a kóser vágás lehetőségét, annak ellenére, hogy ez a zsidó hagyományok fontos részét képezi. Itt írtunk arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az Európában élő zsidó közösségek elleni támadásnak minősítette az Európai Bíróságnak a kóser vágás megtiltásáról szóló decemberi döntését abban a levélben, amelyet Jichák Herzognak, a Zsidó Ügynökség elnökének küldött Jeruzsálembe.

A strasbourgi ügyben egyébként már magas szinten is beavatkoztak: Marlène Schiappa polgársági ügyekért felelős miniszter magához kérette a Deliveroo főigazgatóját. Ahogy a miniszter asszony környezetében fogalmaztak, arról van szó, hogy erős politikai akaratot akarnak felmutatni annak érdekében, hogy gátat szabjanak az antiszemitizmus egyre erőteljesebb terjedésének. Korábban Emmanuel Macron köztársasági elnök nyilatkozott úgy, hogy elfogadhatatlan az antiszemitizmus franciaországi térnyerése. 

Ennek ellenére, amikor egy muszlim migráns egy zsidó orvosnőt agyonvert, majd a holttestet kidobta párizsi lakása ablakából, Macron elnök csak hónapokkal később volt hajlandó elismeri, hogy nem szimpla gyilkosság, hanem antiszemita indíttatású bűncselekményről van szó. És nem is magától ismerte el: Netanjahu izraeli miniszterelnök párizsi látogatásakor tette mindezt szóvá, és akkor nyilvánította antiszemita gyilkossággá.

Raphael Nisand ügyvéd egyébként a francia köztelevízió regionális adásában azt érzékeltette, hogy tisztában van vele: muszlim volt a futár (vagy futárok, utóbbi egyébként a valószínűbb). Az elmúlt hat évben Strasbourg volt az egyik olyan francia város, ahol a legnagyobb arányban nőtt a bevándorlók száma.

A radikális baloldal egyébként júniusban vette át Strasbourg vezetését a francia önkormányzati választások után.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Németország támogatást biztosít az orosz vakcina európai uniós engedélyeztetéséhez

Angela Merkel német kancellár bejelentette, támogatást biztosít Oroszországnak az új típusú koronavírus ellen Oroszországban kifejlesztett Szputnyik V oltás uniós engedélyeztetéséhez. Angela Merkel Vlagyimir Putyin orosz elnökkel...

Egyre több külföldi étterem lázad fel és kinyit | Street Kitchen

Kolbásszal az igazi! Tésztapolc A parmezános réteget nem érdemes kihagyni ...

Újabb étteremnyitás: Érden nyit új helyet a MexKitchen | Street Kitchen

Gluténmentes Finomak és egészségesek is, bizony van ilyen! Szendvicsek és burgerek ...

Ezeken a helyeken kaphattok meleg ételt vagy italt, ha a Balatonhoz kirándultok

Alapkészítmények Ha már megvan az alaprecept, már csak rajtatok áll, hogy édesen, vagy sósan turbózzátok! ...

„Elégethetném a pénzt a teraszon” – Hogyan éli túl egy kávézótulajdonos a járványt?

A klasszik, kockás terítős büfék reggeli szendvicskínálatának gyöngyszeme Green Kitchen Ez most nem...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -