WHO: Nincs bizonyíték arra, hogy a majomhimlővírus mutálódott volna

Ezt olvasta már?

Nincs bizonyíték arra, hogy a majomhimlővírus mutálódott volna – jelentette ki hétfőn Rosamund Lewis, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) himlőfertőzésekben illetékes titkárságának vezetője.

A WHO vészhelyzeti programjának alárendeltségében működő titkárság vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugat- és Közép-Afrikában endémiás fertőző betegség kevésbé hajlamos a változásra.

Hozzátette, hogy a fertőzöttektől vett minták genetikai szekvenálása segít majd jobban megérteni a mostani járványt.

A WHO szakemberei mindazonáltal felhívták a figyelmet arra, hogy sok fontos kérdést a vírussal kapcsolatban még nem sikerült tisztázni.

Lewis szerint a majomhimlő vírusa általában „nagyon stabil szokott maradni”.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a fekete himlő elleni védőoltások 85 százalékban hatásosak a majomhimlő-fertőzés ellen is.

Mint mondta, a vakcinát időközben továbbfejlesztették, a gond viszont az, hogy a fekete himlő elleni oltások már nem állnak rendelkezésre nagyobb mennyiségben, ezért most ki kell dolgozni, hogy különösen mely csoportok szorulnak védelemre.

Majomhimlő vírus.Forrás: AFP/Cynthia S. Goldsmith

Andy Seale, a WHO szakértője szerint a nemi érintkezés lehetséges módja a fertőzés terjedésének, de egyszerű érintés is elegendőnek bizonyulhat.

Hozzátette, hogy míg a múltban a fertőzés jórészt utazókkal terjedt nagyon korlátozott körben, a mostani eseteknél más mintázat figyelhető meg.

Az elmúlt napokban Észak-Amerika és Európa több országában – köztük az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Belgiumban, Svájcban, Spanyolországban és Hollandiában – vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzött embereket.

Maria van Kerkhove, az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének járványügyi szakértője szerint eddig több mint száz megerősített és fertőzésgyanús esetről tudni.

Ez kézben tartható helyzet – fogalmazott a szakember, bár szerinte félő, hogy az esetek száma növekedhet.

A WHO szerint a betegség mostani megjelenése annyiban tér el a szokványostól, hogy a vírus olyan országokban jelent meg, ahol rendszerint nem szokott.

Szakértők jelenleg a fertőzések eredetét kutatják, illetve azt, hogy megváltozott-e valami a csak ritkán halálos vírus szerkezetében.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában