Washington Post: A magyar kormány az NSO ügyfele volt egy korábbi alkalmazott szerint

Ezt olvasta már?

A Pegasus gyártója ugyan nem árulta el, kik voltak a vevőik, de a Washington Post szerint a cég egy volt alkalmazottja megerősítette a magyar kormány érintettségét.

Pegasus-ügy

Az elmúlt évek legkomolyabb lehallgatási botrányát szellőztette meg egy nemzetközi oknyomozó együttműködés keretében a Direkt36. Mint kiderült, számos országban ismert újságírók, üzletemberek és ügyvédek százainak mobiltelefonjára telepíthették az izraeli NSO Group Pegasus nevű kémszoftverét, amit minden jel szerint a magyar állam is bevethetett. A botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Hosszú cikkben számolt be hétfőn a Washington Post a Pegasus-botrány magyar vonatkozásairól. A lap részletekbe menően felidézte: több mint 300 magyar célszemélyt, köztük újságírókat és az Orbán-kormány kritikusait is célba vettek az NSO által gyártott kémprogrammal, a Pegasusszal.

Ugyan az NSO lényegében mindent tagadott a botrány vasárnapi kirobbanása után, de Shalev Hulio, a cég vezérigazgatója később ennél már árnyaltabban fogalmazott a Washington Postnak. Az állítások egy része zavarba ejtő – mondta –, mivel a kémprogram helytelen használata visszaélés azzal a bizalommal, amivel ügyfeleikhez fordultak. Hulio így fogalmazott a lapnak:

Minden állítást kivizsgálunk, …. és ha beigazolódnak, kemény lépéseket teszünk.

Az NSO nem fedte fel az ügyfélkörét, azonban a cég egy volt alkalmazottja hajlandó volt név nélkül nyilatkozni a vállalat megegyezéseiről a Washington Postnak. Azt írják, hogy az alkalmazott megerősítette számukra:

A magyar kormány az NSO ügyfele volt.

Pegasus-ügy: Amit tudunk, és amit csak sejtünk

Az utóbbi évek egyik legnagyobb megfigyelési botrányát robbantotta ki egy nemzetközi oknyomozó újságírói hálózat: több magyar célszemély, köztük újságírók és az Orbán-kormány kritikusai ellen is bevetettek egy izraeli kémfegyvert. Az érintettek csak találgatni tudnak, a kormány tagad, mi pedig összegyűjtöttünk mindent, amit eddig tudni lehet a Pegasus-megfigyelésről.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img