Von der Leyen: nincs mindenkinek tetsző megoldás a migrációra

Ezt olvasta már?

Nincs olyan megoldás a migrációra, amely mindenkinek tetszene, de az Európai Unióban „félre kell tennünk nézetkülönbségeinket, meg kell egyeznünk, és kompromisszumokat is kell kötnünk egy fenntartható migrációs és menekültügyi uniós megközelítés érdekében” – jelentette ki Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke csütörtökön az uniós parlament és a soros német EU-elnökség által szervezett magas szintű migrációs konferencián.

Hangoztatta továbbá, hogy az unió nem torpanhat meg a migráció miatti, egyre erőteljesebb kihívások előtt, a nemzeti kormányoknak össze kell fogniuk, és együttes erővel megegyezésre kell jutniuk a probléma kezelését illetően.

Kijelentette: a migráció mindig is létezett Európában, és a globalizáció térnyerése miatt most már mindig is jelen lesz.

A bevándorlás új tehetségekkel gazdagíthatja az európai társadalmakat, amíg azt jól kezelik, viszont ha nem, akkor megvan a lehetőség arra, hogy megosztja az unió egységét.

A bizottsági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy amíg néhány, külső határral rendelkező tagállamra – például Olaszországra, Görögországra és Spanyolországra – fokozott migrációs nyomás nehezedik, ami felülmúlja kapacitásaikat, addig „nem lehet a múltbeli csatákat újravívni”, hanem sürgős összefogásra van szükség.

„Ezzel tartozunk a bevándorlóknak, a menekülteknek és saját polgártársainknak is” – hívta fel a figyelmet Ursula von der Leyen.

Hangsúlyozta: a bizottság szeptember végén bemutatott migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjára azért van szükség, mert a jelenlegi rendszer nem működik.

Az új paktumjavaslat friss kezdetet biztosít egy olyan szakpolitikának, amely az uniós értékekre, a szolidaritásra, a közös felelősségvállalásra, és a tagállamok rugalmas együttműködésére épül – fogalmazott.

Az unió végrehajtó testületének javaslata

  • gyorsabb eljárásokat határoz meg a menekültügyi és migrációs rendszer egészében,
  • nagy hangsúlyt tulajdonít a származási és a tranzitországokkal folytatott, kölcsönösen kedvező együttműködésnek és
  • az unióba illegálisan érkezők emberi méltóságot tiszteletben tartó visszaküldésének – tette hozzá Ursula von der Leyen.

Leszögezte: szélesíteni kell azoknak a lehetőségeknek a körét is, amelyek elősegítik a bevándorlók legális érkezését Európába, továbbá garantálni kell a törvényes úton befogadottak teljes jogait az unióban.

Éppen ezért a következő héten az Európai Bizottság cselekvési tervet terjeszt elő a bevándorlók befogadásával és integrációjával kapcsolatban – mondta.

Wolfgang Schäuble, a német Bundestag elnöke a konferencián realizmust és kompromisszumkészséget sürgetett a migrációval kapcsolatban, hozzátéve, hogy „nincsenek sem egyszerű, sem optimális, sem erkölcsileg tiszta megoldások.

„Fontos a humanitárius felelősségvállalás, de a migrációs kontroll is” – fogalmazott. Hozzátette azt is, hogy a migrációs kihívások megoldása érdekében „határozottan fel kell azok ellen is lépni, akik megkérdőjelezik az uniós értékeket, és aláássák az európai eszme alapjait.”

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke szerint közös szabályrendszerre van szükség a migránsok partraszállásával és tengeri kimentésükkel kapcsolatban. Hangsúlyozta: a rászorulók nyílt vízi mentését nem lehet büntetni, mivel akik életeket mentenek, azok nemcsak a nemzetközi tengerjogban rögzített, hanem erkölcsi kötelezettségnek is eleget tesznek.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az uniós munkaerőpiac igényei alapján legális bevándorlási csatornákat kell nyitni a munkavállalás céljából érkezők számára, hogy az egyre öregedő társadalom ellenére fenntartható legyen a szükséges szintű gazdasági növekedés.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában