Vlagyimir Putyin az európai egység ellen is háborút folytat a német államfő szerint

Ezt olvasta már?

Frank-Walter Steinmeier aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Európa kettészakadhat, az uniót a szakadás mellett az elszigetelődés fenyegeti.

A Paderbornban elhangzott, a német közszolgálati televízió által ismertetett beszédében az elnök teljes szolidaritást sürgetett, az Oroszország által megtámadott Ukrajnával.

Az a háború, amelyet Vlagyimir Putyin Oroszország ellen folytat, egyben az Európa egysége elleni háború is – fogalmazott a német államfő.

“Nem hagyhatjuk, hogy szakadást okozzanak közöttünk, nem hagyhatjuk, hogy lerombolják az egységes Európa nagy vívmányát”

– tette hozzá.

Steinmeier hangsúlyozta, hogy nem egyedül Ukrajna területéről van szó, hanem egyidejűleg értékeink, békerendünk közös alapjáról.

Ezeknek az értékeknek a megvédése ugyanakkor magában foglalja annak készségét is, hogy elfogadjuk a háború okozta érzékeny hátrányokat is – jelentette ki, utalva arra, hogy ezzel kapcsolatban

nem csupán a máról, hanem az elkövetkező napokról, hetekről, illetve hónapokról van szó.

Az elnök szerint Putyin azt az európai biztonsági architektúrát semmisíti meg, amelyet két világháború tapasztalatai nyomán generációk számára dolgoztak ki, és amely a helsinki záródokumentummal reményt biztosított Európa tartós békéjére.

Az európaiaknak a most zajló bűnös háború kapcsán ismét tudatában kell lenniük azzal, hogy mi az, ami összetart bennünket – hangsúlyozta az államfő utalva a szabad, igazságos és emberi együttélés értékére.

Frank-Walter Steinmeier emlékeztetett arra is, hogy

Európa értékei erősen gyökereztek mind a kereszténységben, mind a zsidóságban.

Utalt ugyanakkor arra is, hogy soha nem volt egyenes vonal a kereszténység által áthatott alapmeggyőződés és a gyakorlati cselekvés között.

Szavai szerint mindig voltak borzasztó eltévelyedések és bűncselekmények, és nem egyszer kellett megvédeni a keresztény értékeket a keresztény egyházak képviselői ellen. Ennek kapcsán emlékeztetett a keresztes háborúkra, a boszorkányüldözésekre, a nők elnyomására, a rabszolgakereskedelemre és az európai zsidók meggyilkolására.

Németország államfője szerint ezért tartozik Európa történelméhez az újra és újra szükséges ráébredés Európa jó szellemi gyökereire, emberhez méltó alapjaira.

Nyitókép: MTI/EPA Pool/Adam Berry

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában