Vízágyúval oszlatta a rendőrség a tüntetőket Minszkben

Ezt olvasta már?

Még azután is zaklatott egy iskolás kislányt egy férfi, hogy már nyomoztak ellene

A 45 éves, teherautósofőrként dolgozó David Rowlinsont 8 év börtönre ítélték egy kamaszlány szexuális bántalmazása miatt, mert, ahogyan a bíró is fogalmazott, tönkretette a...

Enyhítés Angliában szerda hajnaltól

A hatórás vita után megtartott kedd esti voksoláson az alsóházi képviselők 291 szavazattal hagyták jóvá a kormányzati tervet, amely ellen 78-an voksoltak. A legnagyobb...

Kizárnák Deutsch Tamást a frakcióból a néppárti képviselők

A fideszes Deutsch Tamás kizárását kezdeményező aláírásgyűjtés kezdődött az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójában - írja a Népszava. Egy levelezésből, amelyet a lap...

Von der Leyen ismét üzent Magyarországnak és Lengyelországnak

A videokonferencia keretében megrendezett eseményen hozzátette: nehéz elképzelni, hogy a feltételrendszert bármelyik tagállam ellenezhetné, mivel az kizárólag az uniós költségvetés érdekeit védi. Amennyiben -...

Külföldi tudósítók és szemtanúk elmondása szerint a rendvédelmi szervek feloszlatták a főváros központjában, a Győzelem terén összegyűlt többezres tömeget, és csuklyás rohamrendőrök többtucatnyi embert őrizetbe vettek, majd rabszállítókba tuszkoltak.

Fehéroroszországban augusztus eleje óta tüntetnek, amióta a vitatott tisztaságú – 9-án tartott – elnökválasztások után Lukasenkát hirdette ki hatodszor is győztesnek a központi választási bizottság a szavazatok több mint 80 százalékával.

A vízágyúk bevetését a fehérorosz belügyminisztérium minszki főosztályának szóvivője is megerősítette. Natalja Hanuszevics elmondta, hogy adminisztratív eljárás keretében legalább tíz embert őrizetbe vettek.

A Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet szerda este közölte, hogy az értesülései szerint 115 embert vettek őrizetbe a tüntetések során, a többségüket Minszkben.

A 26 évi elnökség után a lemondását sürgető felszólításokról tudomást sem véve Lukasenka a törvények szerint előírt október 9-i dátum helyett már szerdán letette a hivatali esküt. A szertartás általában fontos állami eseményként nagy nyilvánosságot kap, most zárt ajtók mögött zajlott. Külföldi vendégeket nem hívtak meg.

Az ellenzék nem ismeri el Lukasenka győzelmét, az Egyesült Államok és az Európai Unió pedig szankciókat készít elő a választás lebonyolításában és az azt követő tüntetések elnyomásában részt vevő tisztségviselők ellen.

Szerda este tiltakozók ezrei meneteltek az utcákon az ellenzék vörös-fehér zászlóival, az elhaladó autók szolidaritásuk jeleként dudáltak.

Az egyik transzparensen a “Ha 80 százaléka van, miért fél tőlünk?” felirat volt olvasható. A vízágyúk bevetésekor többen megsérültek – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

A tiltakozók korábban kezdtek el gyülekezni városszerte kisebb csoportokban. “Szása, gyere ki, gratulálni akarunk” – skandálták egyesek az elnököt becézett keresztnevén szólítva.

Lukasenka eddig a támogatója, Vlagyimir Putyin orosz elnök segítségével tudott szembeszállni a tiltakozással – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

A mindössze 9,5 milliós lélekszámú Fehéroroszország Moszkva számára a NATO-val szembeni ütközőállamként, valamint kőolaj- és földgázszállításainak tranzitországaként fontos. A múlt heti orosz-fehérorosz csúcstalálkozón Putyin 1,5 milliárd dolláros hitelt nyújtott Lukasenkának, és a két ország Szláv Testvériség fedőnéven közös hadgyakorlatot tart. A hadgyakorlat részeként szerdán orosz ejtőernyősök érkeztek Fehéroroszországba.

Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy a szerdai eskütétel “a fehérorosz vezetés szuverén döntése volt”.

Berlin kijelentette, hogy demokratikus legitimitás híján nem ismeri el Lukasenkát az ország elnökének.

Nyitókép: Rohamrendőrökkel vitatkozó nő egy tüntetésen Minszkben 2020. szeptember 23-án, miután Aljakszander Lukasenka letette hivatali esküjét. MTI/AP/TUT.by

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Több dzsihadistát megölt az algériai hadsereg

Három terroristával végzett az algériai hadsereg az ország északkeleti részén lévő Zsizsel tartományban - jelentette be az algériai védelmi minisztérium. A tájékoztatás szerint a férfiakat...

Itt a MEGÚSZÓS KAJÁK 2 unboxing!

Green Kitchen A káposzta újjászületése Karácsony A brownie lelke ezesetben a...

Az ország egyetlen citromfarmján jártunk | Street Kitchen

Karácsony Fullos csokitorta banánnal megspékelve! Green Kitchen Egy tartalmasabb ebéd vagy...

„Ha túléltük a háborút, ezt a nehéz évet is túl fogjuk” – Cukrászdák és kávézók a járványban

Ez a zsemle akkor jó, ha alig bírjátok átharapni, mert tele van rántott hússal és majonézes salival! ...

Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

A legjobb reggelik Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap - bár kevéssé diétásan 😀 ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -