Vészforgatókönyvvel készül Franciaország a háború miatti gázhiányra

Ezt olvasta már?

A francia kormány egy olyan rendeleten dolgozik, amelynek előírásai abban az esetben lépnek életbe, ha az oroszországi gázellátás bármely okból akadozna, s ez meghiúsítaná a 2022/2023-as télre szükséges tartalékok képzését. A dokumentum várhatóan jövő héten válik nyilvánossá, jelentette be a francia sajtónak Laurence Poirier-Dietz, a francia gázszolgáltató vállalat, a GRDF vezérigazgatója -írja a Ouest France.

A kidolgozás alatt álló rendelet lényege, hogy a franciaországi nagy gázfogyasztó cégek és intézmények részére – amelyeknek a száma hozzávetőleg ötezer – előre ütemezett módon és előre kihirdetett időpontban a GRDF nem szolgáltat majd gázt.

Az eljárás – az előzetes hírek szerint – nem vonatkozik majd sem a magánfogyasztókra, sem azokra a közintézményekre, amelyek közérdekű tevékenységet folytatnak, például iskolákra, közlekedési vállalatokra, egészségügyi intézményekre.

Európa gázellátása nagyban függ Oroszországtól. Azzal, hogy Németország felfüggesztette az Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe helyezését, több ország gázellátása is veszélybe kerülhet a jövőbenForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Stefan Sauer

Poirier-Dietz hangsúlyozta, ha az Oroszországból érkező földgáz most azonnal leállna, az nem befolyásolná a franciaországi ellátást ebben az idényben, mert a tavaly nyáron feltöltött tározók még el tudják látni a tél végi igényeket. A kormány vészhelyzeti forgatókönyve a következő télre szól, és csak akkor lépne életbe, ha a tárolók idei nyári feltöltése végül akadályba ütközne.

A magánfogyasztókat mindazonáltal arra kérik ismét, hogy már most spóroljanak otthon a fűtéssel, a melegvízhasználatot pedig fogják vissza.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában