Veszélyhelyzet a zaporizzsjai atomerőműben

Ezt olvasta már?

Dízelgenerátorok segítségével megkezdődött a „hideg leállás” az orosz felügyelet alatt álló zaporizzsjai atomerőmű két reaktorában, miután megszűnt az áramszállítás Ukrajnából, az orosz hálózathoz való csatlakoztatás pedig továbbra is lehetetlen az erőmű elleni ukrán támadások miatt. Ezzel rövid időn belül megszűnik a közeli Energodar hőellátása is. A részletekről Renat Karchaa, az üzemeltető orosz Roszergoatom konszern vezetője nyilatkozott az Interfax hírügynökségnek.

Az ukrán fegyveres erők másfél hónapos szünet után, néhány napja újraindították a támadásokat a zaporizzsjai atomerőmű ellen. Ezt követően, szerdán Ukrajna leállította az erőmű áramellátását, az orosz hálózathoz való csatlakoztatása azonban technikailag továbbra is lehetetlen: ukrán lövések több kapcsolóberendezést is megsemmisítettek az atomerőmű környékén – tudatta Renat Karchaa.

Orosz katona járőrözik a Zaporizzsjai Atomerőmű területén EnergodarbanForrás: AFP/Andrey Borodulin

Alekszej Lihacsev, a Roszatom vezetője azt nyilatkozta: vállalatának az a sürgető feladata – és erről állítása szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatójával is tárgyalt –, hogy megkezdjék a vezetékek helyreállítását, nem csak Ukrajna, hanem Oroszország felé is.

Az atomerőmű a hideg leállás állapotában dízelgenerátoroktól kapja az áramot, amihez nagy üzemanyag-készletre van szükség,ám az Roszergoatom képviselője szerint ezzel kapcsolatban nem lesznek problémák.

A Zaporizzsjai Atomerőmű – Európa legnagyobb atomerőműve – hat erőműblokkal rendelkezik, ezek közül már csak kettő üzemelt.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában