Veszélyes forróság, hatalmas bozóttüzek Spanyolországban

Ezt olvasta már?

Idén nyáron ez már a második hőhullám a dél-európai országban. Sevilla, Córdoba, Jaén és Cáceres tartományokban a második fokozatú, narancs riasztást rendelték el. Spanyolország középső és délnyugati térségének nagy részében narancs vagy a legalacsonyabb fokozatú, citromsárga riasztás van érvényben.

Az előrejelzések szerint a hőmérsékletek kedden tovább emelkedhetnek, és a narancs riasztást újabb tartományokra is kiterjeszthetik majd.

Az idei nyár első hőhulláma júniusban érte el az országot, akkor több mint egy hétig tartott a rendkívüli hőség, és a dél-spanyolországi Jaén tartományban 44, Madridtól délre, Toledóban pedig 43 fokot is mértek.

A szokatlanul magas hőmérséklet miatt bozóttüzek is sújtják Spanyolországot: idén már több mint 19 ezer hektár terület égett le, ami az utóbbi évek átlagainak kétszerese. A kevés csapadék és a hőség miatt az ország víztartaléka is aggasztó szintre süllyedt. Átlagosan 45 százalékos a víztározók telítettsége, de a déli Andalúzia és Extremadura területén csak 35 százalék.

Nyitókép: Pixabay

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában