Véres utcai háború Brüsszelben, bevándorlók a belga vereséget és a marokkói győzelmet tombolással ünneplik – fotók, videók

Ezt olvasta már?

Tömegzavargások törtek ki Brüsszelben a belga válogatott Marokkó elleni vb veresége után – írja a Le Soir belga napilap internetes kiadása. Emiatt Brüsszel belvárosában, és a város két legrosszabb közbiztonságú migránsnegyedében is óriási botrányt okoztak a szurkolók, lángokba borították a várost. A rendőrség vízágyúkkal harcolt a tombolókkal. Legalább egy rendőr és egy újságíró megsérült, és minden kommentárból kiderül, hogy migráns hátterű szorkolók törtek-zúztak, de valamiért a francia és a belga újságok ezt nem említik.

Valósággal szétszedték Brüsszelt a marokkói származású szurkolók azután, hogy Marokkó 2-0-ra legyőzte Belgiumot a katari labdarúgó-világbajnokságon. A Le Soir szerint a rendőröknek barikádokat kellett felállítaniuk, hogy megállítsák a tömeget.

Mintegy 100 rendőrnek vízágyúkkal felfegyverkezve kellett közbelépnie a szurkolókkal szemben, akik utcai berendezéseket rongáltak meg, és megdobálták a rendőröket. Legalább egy járművet felgyújtottak. Tűzoltóautókkal biztosították a területet, hogy a tűzoltók beavatkozhassanak

– írják. A zavargás több szereplője is marokkói zászlót kötött magára, és 

Brüsszel belvárosában is voltak zavargások, valamint a város két legrosszabb közbiztonságú migránsnegyedében is: Molenbeekben és Anderlechtben.

Molenbeek városrész Brüsszel egyik olyan negyede, ahol nagy részben közel-keleti bevándorlók, vagy bevándorló hátterű lakosok élnek.

Belgium jelentős marokkói közösségnek ad otthont: már tíz évvel ezelőtti becslések szerint is több mint 430 ezren voltak olyanok, akiknek a szülei közül legalább az egyik marokkói. Arányuk azóta csak tovább nőtt. Közülük a legtöbben a belga fővárosban élnek. A közösségi médiába feltöltött képek tanúsága szerint a megvadult drukkerek autókat borogattak, rollereket gyújtottak fel, tűzijátékkal lövöldöztek.

Lángoló barikád a Brüsszel központjában kitört zavargások közben 2022. november 27-én. A rendbontásokra azt követően került sor, hogy Marokkó a katari labdarúgó világbajnokságon 2-0-ra megverte a belga csapatot.Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A kiérkező rohamrendőrök vízágyúval próbálták megfékezni az utcákat ellepő tömeget. 

Nagyjából 16:00-19:00-ig tartott a felfordulás, amiközben legalább egy rendőr megsérült. Egyes hírek szerint azonban a gyújtogatások késő este újrakezdődtek.

A körzeti rendőrkapitányság szóvivője a belga hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a rendzavarást több tucat olyan személy kezdte, „akik csak az alkalmat várták, hogy összeütközésbe kerüljenek a rendfenntartó erőkkel, és veszélyeztethessék a közbiztonságot.”

A rendőrségi szóvivő szerint néhány szurkoló botokkal volt felfegyverkezve, egy újságíró arca pedig megsérült a fejmagasságban lőtt tűzijáték következtében.

A pusztítás nyomai a Brüsszel központjában kitört zavargások után 2022. november 27-én.Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A leghatározottabban elítélem a ma délutáni incidenseket. A rendőrség már határozottan közbelépett. Ezért azt tanácsolom, hogy a szurkolók ne jöjjenek a belvárosba. A rendőrség mindent megtesz a közrend fenntartása érdekében

– írta Twitteren Brüsszel polgármestere Philippe Close. Hozzátette:

Parancsot adtam a rendőrségnek, hogy tartóztassák le a rendbontókat.

A belga rendőrség könnygáz és vízágyú bevetésével vetett véget a zavargásnak, amiben egy ember sérült meg. Azt nem tudni, hogy hány embert vettek őrizetbe az eset miatt.

Szurkolói zavargás Brüsszel központjában.Forrás: NICOLAS MAETERLINCK / BELGA / AFP

Az MTI emlékeztetett rá, hogy

2017 novemberében legalább huszonkét rendőr megsebesült a marokkói futballválogatott győzelmét ünneplő szurkolók randalírozása miatt kialakult összecsapásokban Brüsszel központjában.

Arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy hány embert vettek őrizetbe a zavargások során.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában