Véres csaták a mariupoli acélműnél, ágyúkkal lövik az oroszok az Azovstalt

Ezt olvasta már?

Lengyelország és a balti államok új gázvezetéket avattak, amely összeköti az EU északkeleti részét az EU többi részével, ami döntő lépés az orosz gáztól való függés csökkentése felé – írja az AFP. A Lengyelország és Litvánia gázhálózatát összekötő 508 km hosszú vezeték évente mintegy kétmilliárd köbméter gáz szállítására lesz képes mindkét irányba.

A régióban meglévő kapcsolatoknak köszönhetően Lettország, Észtország, sőt Finnország is hozzáférhet a szélesebb európai gázvezeték-hálózathoz.

Egils Levits lett, Gitanas Nauseda litván, Andrzej Duda lengyel elnök és az EU energiaügyi biztosa, Kadri Simson közösen avatták fel a vezetéketForrás: AFP/Petras Malukas

Lengyelország kijelentette, hogy szükség esetén kész teljesen lemondani az orosz gázról, a balti államok, Litvánia, Lettország és Észtország pedig a múlt hónap végén bejelentették, hogy leállítják az orosz gázimportot, és felhasználják készleteiket.

Az EU finanszírozta a GIPL-csővezeték 500 millió eurós költségének nagy részét. A GIPL neve a „Gas Interconnection Poland–Lithuania” (Gázhálózati összeköttetés Lengyelország-Litvánia) kifejezés rövidítéséből jött létre.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában