Végleges a döntés: megúszta Trump a felelősségre vonási eljárást

Ezt olvasta már?

A felsőház az eljárás utolsó tárgyalási napján 57:43 arányban szavazott arról, hogy Donald Trump a felhozott vádak alapján bűnös. Azaz az összes demokrata szenátoron kívül hét republikánus felsőházi képviselő szavazott arra, hogy a korábbi elnököt el kellene ítélni. Elítéléséhez azonban a szenátusban kétharmados többség kellett volna. A testületben 50:50 a republikánusok és a demokraták aránya. Így legalább 17 republikánusnak is támogatnia kellett volna az elnök elítélését.    

Donald Trump az első amerikai elnök, aki ellen a képviselőház két alkalommal is a felelősségre vonási eljárás megindítására szavazott; 2019-ben hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával indult vele szemben impeachment, akkor a szenátus szintén felmentette.

Az ügy előzménye

2021. január 13-án indított alkotmányos felelősségre-vonási (impeachment) eljárást Donald Trump ellen az amerikai képviselőház. A demokrata többségű alsóház 232-197 szavazattal jóváhagyta az indítványt, 10 republikánus képviselő is az akkor még regnáló elnök felelősségre-vonására voksolt. Az eljárást a 2021. január 6-ai zavargások miatt indították: azzal vádolják Donald Trumpot, hogy zendülést szított, amikor a beszéde után a támogatói megostromolták a Capitoliumot. Az amerikai törvényhozás központját ért támadás következményében öten haltak meg, köztük egy Trump-támogató, akit a rendőrség lőtt le, illetve egy rendőr, aki a tüntetőkkel való összecsapás során sérült meg.

A Capitolium ostromáról és annak következményeiről több cikkünkben is beszámoltunk:

Címlapkép: David Schoen (b), Michael van der Veen (k) és Julieanne Bateman, Donald Trump volt amerikai elnök védőügyvédjei érkeznek Trump alkotmányos felelősségre vonási tárgyalására (impeachment) a washingtoni törvényhozás épületében, a Capitoliumban 2021. február 13-án. A republikánus politikus ellen a demokraták lázadás szítása miatt emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is. Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában