Vasárnap tehet javaslatot az Európai Bizottság a Magyarországnak járó uniós forrásokról

Ezt olvasta már?

Vasárnap dönt az Európai Bizottság arról, hogy olyan javaslatot fogalmazzon-e meg a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsnak, hogy visszatartsanak uniós forrásokat Magyarországtól – közölte a testület az RTL Híradó érdeklődésére. Lapértesülések szerint ekkor dönt az Európai Bizottság a Magyarország ellen indított jogállamisági eljárás folytatásáról is.

Szerdán a Reuters számolt be arról, hogy a 2021-2027-es uniós keret akár 70 százalékát elérő, akár 15,7 milliárd eurót kitevő részének visszatartására vonatkozó javaslatot is tehet az Európai Bizottság az Európai Tanácsnak a magyar jogállamisági problémák miatt, miután a magyar kormány nem adott megnyugtató válaszokat az uniós támogatással kapcsolatos korrupciós aggodalmakra.

A Portfolio arra hívja fel a figyelmet, hogy a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsnak 1-3 hónapja van arra, hogy döntsön a pénzmegvonásról vagy lezárja az eljárást. Így tehát adnának időt arra, hogy a magyar kormány által megfogalmazott vállalások teljesítésére legyen idő. Az Európai Bizottságnak hivatalosan szeptember 22-ig kell válaszolnia a magyar kormányzati felajánlásokra.

Navracsics Tibor, az uniós tárgyalásokért is felelős miniszter a héten úgy nyilatkozott: a bizottság által elvárt jogszabályokat hétfőn a parlament elé terjesztik.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában