Varga Zoltán a megfigyelt találkozóról: “Az egy baráti beszélgetés volt, nem egy államcsíny”

Ezt olvasta már?

Az Orbán-kormány kritikusait és magyar újságírókat vettek célkeresztbe az NSO nevű izraeli kibercég kémprogramjával, a Pegasussal – írta tényfeltáró cikkében a Direkt36, amely több neves külföldi lappal dolgozott együtt.

Kutatásaik szerint nagyjából 300 magyart figyelhettek meg, közülük többeket sikerült beazonosítani.

Egyikük Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport tulajdonosa. Varga a Direkt36-nak elmondta, nem sokkal egy 2018-as találkozó után jelzést kapott arról, hogy megfigyelték őket.

A találkozót két hónappal a Fidesz újabb kétharmados győzelme után, június 5-én tartották Varga budai házában, ahol egy hétfős társaság gyűlt össze. A vendégek többsége szintén üzletember volt, de részt vett a találkozón Chikán Attila közgazdász is, aki az utóbbi időben nyíltan bírálta a Fidesz politikáját. Egy új, közéleti témával foglalkozó, a kormányzati propaganda ellensúlyaként működő kutatóintézet felállításáról beszélgettek – amiből aztán nem lett semmi -, de a Pegasus magyar használói figyelmét felkeltette az összejövetel, amit hetekkel korábban meghirdetett Varga.

A találkozó mindegyik résztvevőjének telefonszámát kiválasztották célpontnak a nemzetközi tényfeltáró csapat birtokába jutott információk szerint

– írja a Direkt36.

A nemzetközi projekt részeként szakértőkkel megvizsgáltatták a találkozó két résztvevőjének is a telefonját, ebből kiderült, hogy egyikük esetében biztosan behatoltak a telefonba, és hozzáfértek minden adathoz. Az érintett telefonját a találkozó előtt pár nappal törték fel először, legutoljára pedig 2018. július 10-én jutottak be a készülékbe.

A másik résztvevő készülékénél nyomokat találtak ugyan, de nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy sikeres volt-e az akció. Azt nem tudni, hogy Varga készülékét is feltörték-e az izraeli kémprogrammal ugyanis azóta már telefont váltott, mert a készüléken furcsaságokat tapasztalt. A Direkt36-nak azt mondta, biztos benne, hogy nagyjából 2017 óta megfigyelés alatt áll (innentől válhatott egyértelművé a kormányzati köröknek, hogy nem válik meg médiacégétől), és erre több példát is feolsorolt.

A vacsora után két héttel például egy nagyon szoros kormányzati kapcsolatokkal rendelkező, meg nem nevezett korábbi alkalmazottja megkereste, és közölte vele, tud a találkozóról, de ez nagyon veszélyes, nem kellene ilyet csinálnia. Ennek nem tulajdonított akkor nagy jelentőséget, viszont elmondta, néha autók állnak a háza előtt, amiben két ember ül és nem csinálnak semmit. Arra is volt példa, hogy megszakadtak a telefonhívásai, majd a beszélgetés visszajátszva előről elindult. “Ez annak a jele, hogy lehallgatnak” – mondta Varga a szakemberekkel folytatott beszélgetései után. Arra is volt példa, hogy a háza udvara felett három kört tett egy helikopter, ami megrémisztette a családját.

Azt bizarrnak tartja, hogy az izraeli kémszoftverrel célba vették a 2018-as vacsorát.

Az egy baráti beszélgetés volt, nem egy államcsíny.

A lap megkeresésére Chikán Attila közgazdász azt mondta, nem hiszi, hogy az ő telefonját is feltörték volna, de ha ez így is van, nem érdekli. Nem hagyta, hogy bevizsgálják a telefonját, azt mondta, továbbra sem szeretne félelemben élni, ez a személyes elve.

Célkeresztben Simicskáék

Az oknyomozás szerint Simicska Lajos fia, Simicska Ádám, illetve bizalmi embere, Nagy Ajtony Csaba ügyvéd is célkeresztbe került 2018 elején, a parlamenti választások előtt (Simicska nem haszált okostelefont, így a Pegasus ellene hatástalan lett volna).

Ha sikerült feltörniük a telefonjukat, akkor vélhetően sok mindent meg lehetett tudni arról, milyen tervei voltak Simicska Lajosnak az Orbán ellen vívott háborúja utolsó szakaszában és a fegyverletétel során

– írta a lap. A Direkt36 megkeresésére Nagy Ajtony Csaba azt mondta, valóban tapasztalt gyanús dolgokat. „Időnként furcsa hangokat lehetett hallani hívás közben, illetve előfordult, hogy megszakadt a vonal, és elölről visszajátszódott a beszélgetés. Arra is volt példa, hogy megjelent a sajtóban olyan információ, amelyről csak telefonon beszéltünk, sehol máshol” – mondta az ügyvéd. Simicska Ádámot is keresték, de nem érték el.

A nemzetközi tényfeltáró csapat birtokába jutott adatokból nem derült ki egyértelműen, hogy ki vetett be a kémszoftvert, azonban a lap szerint több körülmény is arra utal, hogy a magyar hatóságok használták a programot magyar célpontok ellen. A magyar kormány is kapott egy részletes kérdéssort, a megfogalmazott állításokat nem tagadták, illetve nem reagáltak érdemben. Azt írták, „nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről”, hozzátéve, hogy Magyaroszág „jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img