Van, ahol kolera miatt nem indul el a tanév

Ezt olvasta már?

A főváros Lilongwe és a nagy kereskedelmi központ Blantyre iskolái is legalább kéthetes késéssel nyithatnak újra a karácsonyi szünetet követően: a kolerakitörés már 2022 márciusában megkezdődött, de a helyzet mostanra lett igazán súlyos – írja a BBC.

Csak szilveszter napján 19 ember halt meg kolerában az országban.

A kolerát a Vibrio cholerae baktériummal szennyezett által vagy víz fogyasztásának útján lehet elkapni. Gyermekeket és felnőtteket egyaránt megfertőz a betegség, mely

kezelés híján akár órák alatt végezhet a betegekkel.

A hatóságok szerint az esős évszak kezdete ronthat a helyzeten, mivel a szennyvízzel kevert esővíz megfertőzheti a víztározókat: a tavaly márciusban kezdődött kitörés hátterében is az esős évszak, a szokatlanul erős tájfunok és ciklonok álltak. A kolera Malawiban endémiásan előforduló megbetegedés, a probléma elmélyüléséhez hozzájárul az is, hogy egyik város sincsen megfelelően csatornázva. A betegség mostanra az ország összes körzetében megjelent.

Az Afrikai Betegségellenőrzési Központot aggodalommal tölti el a kolera okozta halálesetek számának növekedése Malawiban, véleményük szerint ennek az az oka, hogy

a betegek nem kapnak időben kezelést.

Az iskolákkal kapcsolatos bejelentés a szülők egy részét feldühítette: gyermekeik már úton voltak az iskolába, amely kedden nyitotta volna meg újra kapuit. Khumbize Chiponda egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a kormány sajnálja a kellemetlenségeket, és hogy a döntést kizárólag tanulóik biztonsága érdekében hozták meg.

Malawi tavaly novemberben 2,9 millió adagnyi koleragyógyszert is kapott a megbetegedés megfékezésére, ezen túl a megfelelő higiéniás szabályok betartása segíthet abban, hogy meg tudják fékezni a kolera terjedését. Az afrikai iskolákban sok esetben nincsen folyóvíz és vízöblítéses wc, így ezeken a helyeken a kolerához hasonló megbetegedések könnyen terjedhetnek az Oxfam szerint. Az iskolák bezárása így segíthet a fertőzés terjedésének megállításában.

KAPCSOLÓDÓ

Nyitókép: White Bear Studio/Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában