Változhatnak az olasz vezetéknevek, hogy ne legyen nemi diszkrimináció

Ezt olvasta már?

Olaszországban hagyományosan az apa vezetéknevét kapják az újszülöttek: a bíróság most úgy ítélte meg, hogy ez a történelmi norma diszkriminatív és káros a gyermek identitására, és arról határozott, hogy mindkét szülőnek lehetőséget kell adni a vezetéknév megválasztására.

Amennyiben a szülők egyetértenek, megmaradhat a lehetősége annak is, hogy csak egyikük vezetéknevét kapják a jövőben születendő gyermekek. Ahhoz, hogy a változás életbe léphessen, a parlamentnek még jóvá kell hagyni a bírósági döntéshez kapcsolódó jogszabályt, írja a Euronews.

„Ez a kérdés parlamenti ciklusról parlamenti ciklusra húzódott, itt az ideje végre dönteni” – kommentálta a bírósági döntést Renate Gebhard, a Dél-tiroli Néppárt (SVP) elnöke.

„Most a parlamenten múlik, hogy ezt a civilizációs ugrást megtegye.

A szülőknek egyenlő felelőssége és jogai vannak, nincs többé olyan diszkrimináció, amely az anyákat és a gyermekeket bünteti”

– tette hozzá Laura Boldrini, a Demokrata Párt képviselője.

Elena Bonetti olasz családügyi miniszter a Facebookon közölte, hogy a kormány teljes mértékben támogatni fogja az új törvényt.

„Tartalmat kell adni a döntésnek, ez kiemelt és sürgős feladat” –- írta, hozzátéve, hogy a szülőknek egyenlő felelősséget kell vállalniuk a gyermek neveléséért.

Nyitókép: mmpile/Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában