Uniós biztos: a közösség jól felkészült a gázcsapok teljes elzárására is

Ezt olvasta már?

Az Európai Unió “jól fel van készülve” arra az esetre, ha Oroszország teljesen leállítaná az Európába irányuló földgázszállítást, köszönhetően tárolási kapacitásainak és az energiatakarékossági intézkedéseknek – jelentette ki Paolo Gentiloni, az EU gazdaságpolitikai biztosa. Hozzátette, az országok készek arra, hogy ellenálljanak Oroszországnak, ha az szélsőséges módon használná a földgázfegyvert. Gentiloni szombaton újságíróknak nyilatkozott az olaszországi Cernobbióban a The European House – Ambrosetti által szervezett gazdasági fórum margóján.

“Nem félünk Putyin döntéseitől, elvárjuk az oroszoktól, hogy tartsák tiszteletben a szerződéseket, és ha nem teszik, készek vagyunk reagálni” – hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva.

A Gazprom orosz nagyvállalat pénteken bejelentette, hogy az Oroszországot Észak-Németországgal összekötő Északi Áramlat 1 vezetéket “teljesen” lezárják, amíg a turbina olajszivárgását ki nem javítják. A vezetéket szombaton tervezték újra megnyitni egy háromnapos karbantartási és javítási műveletet követően.

Moszkva ezzel a lépéssel a G7-országcsoport azon pénteki bejelentésére reagált, amely szerint ideje lenne maximálni az orosz földgáz- és kőolajimport árát.

Arról, hogy lesz-e elég földgáz az országban, Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert beszélt a napokban az InfoRádió Aréna című műsorában.

[embedded content]

Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Matteo Bazzi

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában