Ukrajnai háború – Leváltották a francia katonai hírszerzés vezetőjét

Ezt olvasta már?

Az AFP francia hírügynökségnek a forrás elmondta: az alig hét hónapja kinevezett Eric Vidaud tábornokot azonnali hatállyal eltávolították a posztjáról, miután az oroszok Ukrajnával kapcsolatos szándékairól rossz elemzést készített a konfliktust megelőzően. A L’Opinion a védelmi tárca belső forrásai hivatkozva szerdai cikkében azt írta, hogy a tábornok „elégtelen eligazításokat” tartott, és „felkészületlen volt a témákban”.

Az AFP forrása szerint a katonai hírszerzés igazgatója az ukrajnai háború kezdete óta a vezérkar kereszttűzében áll. Ugyanakkor – a meg nem nevezett forrás szerint – a tábornoknak a hadműveletekről, nem pedig a szándékról feladata katonai információkkal szolgálni. Vidaud tábornok vezette szervezet pedig előzetesen jelezte, hogy Oroszországnak megvannak az eszközei Ukrajna lerohanásához. „Azaz igaza volt a történteket illetően” – jegyezte meg a forrás, amely szerint a tábornok távozása nem kizárólag az ukrajnai helyzet miatt történt, hanem a katonai hírszerzés átszervezése is közrejátszott.

Eric Vidaud-t 2021 nyarán nevezték ki a posztra, amikor is több vezetőváltás is történt a vezérkarban, amelyet katonai körökben bírálatok értek. A tábornok korábban a különleges katonai hadműveletek parancsnokságát vezette.

Nyitókép: smolaw11/Getty Images

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában