Ukrajna több régiójában folytatódtak a harcok pénteken

Ezt olvasta már?

Ukrajna több régiójában folytatódtak a harcok pénteken az orosz csapatok és az ukrán erők között, egyebek mellett a Kijevtől északra fekvő Csernyihivben, ahol egy előző napi tüzérségi támadásnak a legfrissebb adatok szerint negyvenhét halálos áldozata volt.

Kijev megyében egy orosz légitámadásban két gyermek és öt felnőtt halt meg pénteken – közölte a helyi rendőrség. A főváros délnyugati részétől mintegy tíz kilométerre fekvő Marhalivka falut érte a légicsapás.

Lövéseket lehetett hallani a fővárostól északnyugatra fekvő Busában, ahol az AFP francia hírügynökség jelentése szerint kilőtt orosz harckocsikat lehetett látni. A fővárostól keletre füstfelleg gomolygott a tüzérségi találat érte raktárak felett.

Forrás: AFP/Aris Messinis

A helyi hatóságok szerint Kijevtől mintegy 350 kilométernyire keletre „pokollá” változott a helyzet Ohtirka településen, Szumiban pedig „válságos”.

A Fekete-tenger partján fekvő Mariupol városban öt nappal az orosz erők ottani támadása után nincs víz- és áramszolgáltatás, távfűtés, és lassan elfogy az élelmiszer-tartalék – közölte pénteken a város polgármestere. Vadim Bojcsenko az ukrán hadsereg segítségét kérte, valamint a városból kivezető humanitárius folyosó létesítését a civilek számára.

Vizet hordanak az emberek az ukrán MariupolbanForrás: Sputnik via AFP/Ivan Rodionov

A dél-ukrajnai Mikolajiv városból a pénteki támadás után kivonultak az orosz csapatok, de az elővárosokban folytatódtak a harcok – közölte Vitalij Kim, Mikolajiv megye állami közigazgatási vezetője.
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azzal vádolta meg az orosz katonákat, hogy „az elfoglalt városokban nőket erőszakolnak meg”.

Az ukrán információbiztonsági állami szolgálat visszautasította Moszkva azon állítását, miszerint Volodimir Zelenszkij elnök Lengyelországban tartózkodik, és azzal vádolta meg Oroszországot, hogy hamis hírekkel információs háborút vív azokon az ukrán területeken, amelyeket elfoglalt. A szolgálat szerint Zelenszkij Kijevben van.

Az ENSZ adatai szerint már több mint 1,2 millió ember menekült el Ukrajnából a harcok elől. Egyelőre nem tudni, hogy megvalósultak-e a humanitárius folyosók, amelyek létesítésében csütörtököm állapodtak meg a szemben álló felek.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában