Újrakezdődött a mariupoli Azovstal acélmű ostroma

Ezt olvasta már?

Jelenleg az Egyesült Államok látja el Ukrajnát a legtöbb fegyverrel az Oroszország elleni harchoz, a háború elhúzódásával azonban megjelenik a fegyverszállítások fenntarthatóságának kérdése.

Mark Cancian, a Nemzetközi Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának vezető tanácsadója elemzése szerint az Egyesült Államok már körülbelül 7000 vállról indítható Javelin páncéltörő rakétát adott át Ukrajnának, készleteinek körülbelül egyharmadát, Stinger rakétákból a készlet körülbelül negyedét.

A Raytheon Technologies vezérigazgatója, Greg Hayes a múlt héten azt mondta a befektetőknek, hogy a Stinger vállról indítható légvédelmi rakéta fegyverrendszert gyártó cége alkatrészhiány miatt csak jövőre tudja felpörgetni a termelést.

Javelin vállról indítható páncéltörő rakétaForrás: AFP/Sputnik

Az, hogy a Biden-kormányzat által Ukrajnába küldendő fegyverek legutóbbi listáján a Stinger és a Javelin rakéták nem szerepeltek, annak a jele lehet, hogy a Pentagon tisztviselői odafigyelnek a megmaradó készletekre.

A Pentagon tisztviselői a közelmúltban tárgyaltak néhány vezető védelmi vállalkozóval, köztük a Lockheed Martinnal, a Raytheonnal, a Boeinggel, a General Dynamics-szal, a BAE Systems-szel és a Northrop Grumman-nal, hogy megvitassák a termelés felfuttatásának lehetőségét.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában