Újra kaphatnak útlevelet a kínaiak, miközben Washington beutazási korlátozást fontolgat

Ezt olvasta már?

Kínában a járványellenes korlátozások december eleji feloldása óta drámaian emelkednek a koronavírusos új esetszámok, bár a kínai hatóságok néhány napja leállították a hivatalos napi adatok közlését. Egészségügyi dolgozók beszámolói szerint a kórházak túlterheltek, nincs kifejezetten a Covid-19 kezelésére szolgáló gyógyszerük, a koronavírus-fertőzés tüneteit igyekszenek enyhíteni.

Kínában a világon a legszigorúbb utazási korlátozásokat vezették be 2020 elején a járvány megfékezése érdekében. Akkor teljesen leállították új útlevelek kiállítását. Turisták Kínába nem léphettek be, az üzleti ügyben beutazók számára pedig kötelező hatósági karantént írtak elő.

KAPCSOLÓDÓ

Peking december elején enyhítette a korábbi drákói járványellenes korlátozásokat, miután a türelmüket vesztett emberek országszerte – Kínában ritkán látott – megmozdulásokat indítottak. A zéró-Covid-politika ugyan alacsonyan tartotta az esetszámokat, viszont emberek millióit zárta be otthonukba hosszú időre.

A hatóságok január 8-tól kezdik meg újra az útlevéligénylések befogadását. Ugyanezzel a dátummal törlik el a Kínába beutazókra vonatkozó karanténkötelezettséget is.

KAPCSOLÓDÓ

Az Egyesült Államok jelezte:

fontolgatják, hogy beutazási korlátozásokat vetnek ki a Kínából érkezőkre az ottani romló járványhelyzet miatt.

„A nemzetközi közösséget egyre jobban aggasztja, hogy a koronavírusos esetszámok jelenleg egyértelműen emelkednek Kínában, és Peking nem közöl transzparens módon adatokat a járványról” – közölték névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők.

A japán hatóságok kedden már hivatalosan be is jelentették, hogy kötelező koronavírus-teszt vár mindenkire, aki a szárazföldi Kínából érkezik a szigetországba.

Nyitókép: MTI/AP/Andy Wong

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában