Újabb rekord Olaszországban: egy nap alatt közel 40 ezer új fertőzött

Ezt olvasta már?

Olaszországban 82 év a halottak átlagéletkora, a fertőzötteké pedig 49 – közölte az egészségügyi minisztérium szombaton, miközben az egy nap alatt szűrt új fertőzöttek száma megközelítette a negyvenezret.

Egy nap alatt 39 811 új beteget regisztráltak, és 425-en haltak bele a betegségbe. Több mint 231 ezer vírustesztet végeztek egy nap alatt.

Az aktív fertőzöttek száma túllépte a félmilliót, a halottaké pedig elérte a 41 063-t.

Kórházban több mint huszonötezer beteg van, 2634 lélegeztető-gépen.

Üres székek egy zárva tartó kávézó bejárata előtt Torinóban 2020. október 30-án.Forrás: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Marco

A legtöbb új beteget továbbra is Lombardiában szűrték, egy nap alatt több mint tizenegyezret, Piemontban és Campaniában régiónként több mint négyezret. A tízmilliós Lombardiát járványveszélyes, vörös színű zónának minősítették, és egész napos kijárási tilalom van érvényben péntek óta: a tartomány jól működő egészségügyi rendszere már alig bírja a betegek rohamát.

A koronavírus-járvány miatt szinte üres Milánó belvárosa 2020. október 21-én.Forrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner

Az 5,8 milliós Campania a legalacsonyabb sárga színű osztályba tartozik: kevesebb a beteg, de a kevéssé fejlett egészségügy nem tudja ellátásukat biztosítani. Luigi De Magistris nápolyi polgármester közölte, hogy a majdnem egymilliós városban húsz mentőautó működik.A halottak életkor átlaga 82 év, és majdnem ötvennyolc százalékuk férfi.

A szűrt fertőzöttek átlagéletkora jóval alacsonyabb, 49 év.

Az egészségügyi minisztérium felmérése szerint a fertőzés első számú gócpontjainak az üzletek ajtajai, a bankautomatát billentyűzete és a tömegközlekedési eszközök fogantyúi számítanak.
Péntektől lépett életbe az országos éjszakai kijárási tilalom. A lakóhely elhagyása a vörös zónába tartozó Milánóban napközben is korlátozott, a munkába menők a presszók előtti járdán itták meg kávéjukat, miután a vendéglátás csak elvitelre működik. Rómában napközben szabad a mozgás, de a vendéglátóhelyeknek este hatkor zárni kell: szombat este a zárás előtti utolsó percekben emberek tömegei még a presszók teraszain fogyasztottak.

Védőmaszkos emberek a római Pantheon előtt 2020. október 20-án.Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Ronchini/NurPhoto/Andrea Ronchini, Ronchini

A belügyminisztérium bejelentése szerint az este tíz órakor kezdődő kijárási tilalmat a polgármesterek egy órával korábbra tehetik a leglátogatottabb városrészek, utcák, terek már kilenc órakor kezdődő lezárásával.
Ahol nincsen napközben kijárási korlátozás, egymást követik a kisebb-nagyobb demonstrációk.Rómában szombaton a piaci kofák tiltakoztak a szabadtéri piacok lezárása ellen, Torinóban több százan vettek részt a munkát és otthont követelő szélsőbaloldali megmozduláson, Nápolyban szájmaszk nélküli tüntetők azt kiabálták, hogy az orvosok és a sajtó találta ki a valójában nem létező pandémiát.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt újabb szigorítások ellen tüntetnek utcai árusok Rómában 2020. november 7-én. Az előző napon lépett életbe Piemontban és három másik, a koronavírus-járvány terjedésének alapján a legsúlyosabb, vörös zónába sorolt olasz tartományban az egyelőre kéthetes szigorú kijárási korlátozás.Forrás: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

A vörös zónába tartozó Calabria kereskedői halotti jelentést ragasztottak redőnyeikre azzal a felirattal, hogy a kormány korlátozásai halálra ítélték őket. Elemzők rámutattak, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök teljesen egyedül maradt a járvány elleni küzdelemben. A Contét 2018-ban a kormányfői székbe emelő Öt Csillag Mozgalom (M5S) ereje az akkori több mint 32 százalékról kevesebb mint felére csökkent, a másik kormányerő, a Demokrata Párt (PD) pedig kihátrált a népszerűtlen korlátozó intézkedések mögül.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában