Újabb ország ellenzi az uniós gázspórolási javaslatot

Ezt olvasta már?

Görögország ellenzi az Európai Bizottság friss javaslatát, amely 15 százalékkal csökkentené az európai uniós tagországok gázfelhasználását – jelentette ki Jannisz Ikonomu görög kormányszóvivő.

Megerősítette közlését Kosztasz Szkrekasz környezetvédelmi és energiaügyi miniszter is, aki egy helyi rádiónak úgy nyilatkozott, hogy Athén csatlakozik a brüsszeli javaslatot már ellenző portugál, spanyol, olasz, francia, máltai és ciprusi állásponthoz.

A miniszter elmondta, hogy Görögország az importból beszerzett gáz 70 százalékát áramtermelésre használja fel, így a Brüsszelben javasolt csökkentés a görög lakossági és vállalati felhasználókat egyaránt súlyosan érintené. Leszögezte:

elutasítják a mennyiség kért szintjét, és nem értenek egyet az intézkedés kötelező jellegével sem.

Szkrekasz hozzátette, hogy Görögország már korábban intézkedéseket tett gázfelhasználásának csökkentésére azzal, hogy meg kívánja duplázni hazai lignitkitermelését, és szükség esetén a gázzal működő öt erőművét is dízelolaj-alapúra tudná átállítani.

Az Európai Bizottság szerdai javaslatában arra kérte a tagállamokat, hogy augusztustól kezdve nyolc hónap alatt csökkentsék 15 százalékkal a gázfelhasználást. A javaslatról július 26-án rendkívüli ülésen tárgyal majd az unió miniszteri tanácsa.

Nyitókép: pixabay

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában